Van Moorsel wint eerste olympisch goud Nederland

Leontien van Moorsel heeft vanmiddag in Athene in de individuele tijdrit op de weg de eerste gouden medaille voor Nederland veroverd. Zondag kwam de 34-jarige wielrenster nog ten val in de wegwedstrijd, waar ze haar olympische titel van Sydney (2000) verdedigde. Ze liep schaafwonden op, maar kon vandaag toch starten.

In aanwezigheid van haar ouders en schoonouders toonde Van Moorsel zich na afloop bij de finish heel geëmotioneerd. ,,Heel m'n kop knalt uit elkaar, maar ik ben zo blij'', zei de volledige uitgeputte renster, die vorig jaar het werelduurrecord brak en zich sindsdien helemaal focuste op de Zomerspelen in Athene waar ze vrijwel zeker afscheid neemt van de wielersport.

Volgende week komt Van Moorsel nog in actie op de piste en maakt ze kans op een tweede (vijfde in totaal) gouden medaille. Ze is nu met vier gouden plakken al de meest succesvolle Nederlandse sportvrouw op de Spelen.

Van Moorsel, winnares van drie gouden medailles in Sydney 2000, ging vandaag op het betrekkelijk vlakke en rechte parcours overtuigend van start in de race tegen de klok. Met een tijd van 31.11,53 minuut hield ze de concurrentie op ruime achterstand. De Amerikaanse Deirdre Demet-Barry haalde met een achterstand van 24 seconden zilver. De Nederlandse Mirjam Melchers viel met een dertiende plaats buiten de prijzen.

Judoka Mark Huizinga is zijn olympische titel in de klasse tot 90 kilogram kwijt. In de tweede ronde van het olympisch toernooi verloor de 30-jarige Schiedammer vanmorgen van de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Hee-Tae Hwang. Met een minimaal verschil, een koka. Via de herkansing kan Huizinga nog een gooi naar brons doen.

Judoka Edith Bosch (-70 kg) heeft vanochtend de halve finale bereikt. De 24-jarige Vlaardingse won ook haar tweede partij, van de Argentijnse Elisabeth Copes, met ippon. Bosch is de regerend Europees kampioene. In de de halve finale treft Bosch aan het eind van de middag de Duitse Anett Böhm.

Bij het roeitoernooi heeft de mannen acht zich vanochtend geplaatst voor de finale. Nederland bleef Frankrijk en Italië voor. De mannen acht is de tweede Nederlandse boot die zich voor de eindstrijd kwalificeert. Eerder dit toernooi had de vrouwen acht al een finaleplaats veiliggesteld. Skiffeurs Dirk Lippits en Femke Dekker wisten zich vanochtend niet voor de finale te plaatsen.

De Nederlandse hockeysters hebben vanochtend ook de derde groepswedstrijd gewonnen. Nederland versloeg Duitsland met 4-1.

Spelen: pagina.12 en 13

WWW.NRC.NL: dossier Olympische Spelen