Stormschade VS deels onverzekerd

Verzekeraars in de Verenigde Staten verwachten een beperkt verlies als gevolg van de verzekerde schade door de orkaan Charley, die begin deze week over Florida trok en ten minste twintig mensen het leven heeft gekost.

Een derde van de schade is vermoedelijk niet verzekerd. De verzekerde schade wordt geschat op een bedrag tussen de 10 en 14 miljard dollar (8,1 miljard en 11,3 miljard euro).

De grootste twee Amerikaanse verzekeraars, State Farm Insurance en Allstate Insurance, houden rekening met een verlies van tussen de 200 en 300 miljoen dollar. Dit verlies wordt beperkt door het fonds voor orkaancatastrofes, dat in 1992 na de verwoestingen door orkaan Andrew is ingesteld. Bovendien hebben de verzekeringsmaatschappijen zich weer bij andere verzekeringsmaatschappijen verzekerd.

Munich Re, een herverzekeringsmaatschappij, schat de totale schade op 20 miljard dollar, waarvan 7 tot 14 miljard door de verzekering gedekt is. Zelf rekent Munich Re op een verlies van enkele honderden miljoenen dollars.

De verzekeraars hebben teams naar Florida gestuurd om de schade op te nemen. State Farm heeft zes tijdelijke centra in het rampgebied opgezet, waar getroffen verzekerden hun schade kunnen opgeven.

Het openbaar ministerie heeft intussen 1.400 klachten ontvangen over prijsopdrijving in het getroffen gebied. Zo hebben benzinestations de prijzen voor een gallon (3,78 liter) benzine verhoogd van 1,78 naar 3 dollar.