Steekproef in Venezuela

Internationale verkiezingswaarnemers zullen steekproefsgewijs de uitslag van het referendum in Venezuela over het aanblijven van president Hugo Chávez controleren.

Dat heeft de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, leider van de internationale waarnemersmissie bij de stemming, gisteren gezegd. Hij voegde eraan toe dat hij noch de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten twijfelen over de uitslag van de stemming, maar dat de controle is voorgesteld om de onrust weg te nemen.

President Chávez won het referendum van zondag met ruim 58 procent van de stemmen. De Venezolaanse oppositie, die het referendum over Chávez' presidentschap had aangevraagd, meent dat er massaal is gefraudeerd. De nationale kiescommissie zal nu, in aanwezigheid van de buitenlandse waarnemers, regeringsfunctionarissen en leden van de oppositie, de stemmen van 150 willekeurig gekozen stembureaus nogmaals tellen. De Verenigde Staten hebben gisteren de uitslag erkend. Eerder zei Washington dat het uitroepen van de winnaar voorbarig was omdat nog niet alle stemmen waren geteld.