`Soldaten voelen zich schietschijf '

De Nederlandse militairen in Irak fungeren ,,als schietschijf'' van vijandige milities en kunnen hun werk niet goed doen. Minister Kamp van Defensie geeft een verkeerde voorstelling van zaken als hij zegt dat de meerderheid van de Iraakse bevolking blij is met hun aanwezigheid. Dat zegt Marianne Goeree, moeder van een Nederlandse militair die onderdeel uitmaakt van de missie Stabilisation Force Iraq (SFIR) en op dit moment in Irak gelegerd is.

Goeree en haar schoondochter Jacqueline Donkers traden gisteren naar buiten om aandacht te vragen voor de in hun ogen slechte werkomstandigheden van de militairen. Op de internetsite www.sfir.net zegt Donkers dat de situatie in Irak ,,onwerkelijk, onmenselijk en niet meer werkbaar'' is voor de Nederlandse soldaten. ,,De jongens moeten naar huis voor er meer gewonden vallen. In deze situatie is er niet te werken. Het enige wat ze er doen is hun eigen veiligheid waarborgen.'' Volgens Donkers doet de regering ,,niks'' aan de veiligheid van ,,onze jongens.''

Marianne Goeree heeft vandaag overleg met enkele politieke partijen die de kwestie willen aankaarten bij de regering, zo zei ze vanmorgen telefonisch. Welke partijen dat zijn, wil ze niet zeggen. ,,Wij wilden aandacht voor het feit dat onze jongens het gevoel hebben dat zij hun werk niet goed kunnen doen. Ze zijn er om humanitaire hulp te geven, om de Irakezen te helpen bij de wederopbouw, maar daar krijgen ze de kans niet voor. Hun collega's zijn in een bewuste hinderlaag gelokt en beschoten.''

Volgens Goeree blijkt uit de dood van de Nederlandse wachtmeester dat het onveilig is in Irak. ,,Je hoeft niet zo intelligent te zijn om dat te zien.'' Goeree zegt dat ze haar verhaal op verzoek van haar zoon naar buiten brengt. ,,Hij heeft een zwijgplicht, maar het zit hem hoog. Hij is een ervaren soldaat en geen mietje. Maar hij zei dat hij zich in Afghanistan veiliger voelde dan in Irak.''