Shanghai bestrijdt hittegolf met regen

Een hittegolf in Shanghai die de Chinese stad al weken teistert, is gisteren kunstmatig tot een einde gebracht. Een vliegtuig heeft ruim tweehonderd kilo zilverjodide verspreid over stapelwolken boven de stad, waarna er gistermiddag meer dan tien millimeter regen boven grote delen van de stad is gevallen. Daardoor daalde de temperatuur met een graad of vier.

Reden om de regen kunstmatig op te wekken is het grote elektriciteitstekort in de stad, dat door de hoge temperaturen van de laatste tijd alleen maar is toegenomen. Shanghai, dat inclusief de omliggende landelijke gebieden volgens recente gegevens ruim twintig miljoen inwoners telt, kampt met een tekort aan elektriciteit van naar schatting vier miljoen kilowatt. Dat is evenveel als nodig is voor de verlichting van vier miljoen huizen. De energievoorziening van fabrieken is gerantsoeneerd, en ook in het openbare leven wordt het energieverbruik teruggebracht. Zo zijn de airco's in openbare gelegenheden dit jaar veel warmer afgesteld dan voorheen het geval was.

Shanghai heeft al drie keer eerder geprobeerd om kunstmatig regen op te wekken, maar die pogingen leidden toen tot onvoldoende neerslag. De stad heeft een budget van bijna een half miljoen euro ter beschikking voor het opwekken van kunstmatige regen. Op het militaire vliegveld van de nabijgelegen stad Wuxi liggen drieduizend projectielen met zilverjodide opgeslagen. Die stof functioneert als een kunstmatige vrieskern. Vrieskernen, natuurlijk of kunstmatig, zijn nodig om te zorgen dat het vocht dat zich in stapelwolken bevindt, ook werkelijk als neerslag uit de lucht komt vallen. Zilverjodide veroorzaakt daarbij geen chemische vervuiling van de neerslag.

Van de 31 Chinese provincies kampen er dit jaar 24 met energietekorten. Het elektriciteitsverbruik in China is in de eerste helft van dit jaar met zestien procent toegenomen, en het land slaagt er niet in om voldoende kolen vanuit de mijngebieden bij de elektriciteitscentrales rond de steden aan te leveren. Ook het tekort aan elektriciteitscentrales breekt China nu op.