RussenSoul

Waarschijnlijk heeft het met camp te maken, en met Ostalgie: het succes waarmee de Russische deejays Wladimir Kaminer en Yuriy Gurzhy al vier jaar een hippe clubavond in Berlijn organiseren waar gedanst wordt op traditionele Russische volksmuziek. `RussenDisko' heet het fenomeen, en de bijbehorende muziek is door Kaminer en Gurzhy verzameld op de cd RussenSoul. In de levendige nummers met veel accordeons en hoemparitmes hoor je de zoete droefheid en de hete passie van de Russische ziel, zo schetsen de samenstellers de samenbindende factor. Liters wodka moeten er gevloeid hebben bij deze intens melancholieke muziek, die overigens ook beoefend wordt door de Amsterdam Klezmer Band met de uit de Oekraïne afkomstige zanger Alec Kopyt. Een afwijkend geluid komt van de swingende zigeunerjazz door het Horonko Orchester of de bleekneuzenska van RotFront, maar overwegend blinkt deze RussenSoul uit door een volks hoempagevoel, waarop het ook voor Nederlanders uitstekend klompendansen is. Dat wordt lachen en stampen, als de RussenDisko zaterdagavond bezit neemt van de Higher Ground op Lowlands.

RussenSoul: Soulful grooves from RussenDisko Berlin (Trikont/distr. De Konkurrrent)

    • Jan Vollaard