Prijs Google fors lager bij beursgang

De internetzoekmachine Google, die naar de beurs gaat, is vanmorgen een kwart minder waard geworden. Bovendien verkopen de twee oprichters van het bedrijf minder aandelen dan aanvankelijk gepland.

Dat heeft de onderneming uit Silicon Valley vanmorgen bekendgemaakt.

De banken die de beursgang van 's wereld meest geraadpleegde zoekmachine begeleiden, hebben in samenspraak met het management van Google de bandbreedte van de aandelenprijs verlaagd naar 85 tot 95 dollar. Voorheen lag die tussen de 108 en 135 dollar. Dit betekent een waardedaling die ligt tussen de 21 en 30 procent.

Google geeft geen reden voor de verlaging van de uitgifteprijs, maar deskundigen vermoeden dat de vraag naar de aandelen is tegengevallen. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq is sinds begin juli circa 10 procent in waarde gedaald. Aanvankelijk werd de waarde van Google geschat op circa 36 miljard dollar. Door de neerwaartse bijstelling is de waarde van de internetonderneming afgenomen tot circa 26 miljard dollar.

De huidige aandeelhouders van Google, waaronder de twee oprichters Sergey Brin en Larry Page, verkopen tijdens de beursgang de helft minder aandelen dan gepland. De aandeelhouders zouden 11,6 miljoen aandelen verkopen. Dat is nu verminderd naar 5,5 miljoen. De geplande verkoop van 14,1 miljoen nieuwe aandelen vindt gewoon doorgang. Google verwacht nu een beursopbrengst van circa 1,9 miljard dollar.

Door de verlaging van de aandelenprijs is onduidelijk wanneer Google een beursnotering krijgt op de Nasdaq. Aanvankelijk was de eerste notering voor vandaag of morgen gepland.

Met de verlaging van de uitgifteprijs beleeft Google de zoveelste tegenslag met de beursgang. Gisteravond gaf de Amerikaanse beursautoriteit geen groen licht voor de beursgang. De SEC gaf daar geen reden voor. Verder onderzoekt de SEC de uitgifte van aandelen en opties die niet in het prospectus zijn vermeld, het document voor investeerders waarin de beursgang is beschreven. Bovendien hebben de twee oprichters van Google de bij een beursgang vereiste `stille periode' gebroken doordat zij een vraaggesprek hadden met het tijdschrift Playboy, dat enkele dagen geleden is gepubliceerd. Google riskeert boetes met het overtreden van de regels.

Google, dat 2.000 werknemers telt, maakte in het tweede kwartaal van dit jaar 79 miljoen dollar winst bij een omzet van 700 miljoen dollar. De omzet is vooral afkomstig uit advertenties en licenties. Hoewel omzet- en winstcijfers ieder jaar verder stijgen, is de eerder vertoonde groei afgevlakt.