Pijnstillers soms oorzaak hoofdpijn

Hoofdpijnbestrijdende medicijnen veroorzaken soms zelf hoofdpijn. Regelmatig gebruik van pijnstillers kan daardoor chronische hoofdpijnklachten in stand houden. In een nieuwe standaard (een richtlijn voor huisartsen) adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap daarom om hoofdpijnpatiënten die met pijnstillers hun hoofdpijn in stand houden af te laten kicken.

Hoofdpijn is een hinderlijke kwaal, waarvoor meer dan 95 procent van de mensen niet naar de huisarts gaat. Veel hoofdpijnlijders dokteren zelf, met vrij verkrijgbare pijnstillers. Hoofdpijn komt echter zo vaak voor dat op het spreekuur van de huisarts hoofdpijn een van de meestvoorkomende klachten is.

De arts onderscheidt hoofdpijn – als hij niet door een tumor of door een klap of ander trauma is veroorzaakt – in spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en medicijngeïnduceerde hoofdpijn. Meer dan 60 procent van de mensen heeft jaarlijks een aanval van spanningshoofdpijn. Migraine en clusterhoofdpijn zijn vaak ernstiger, maar komen minder vaak voor.

De huisarts moet – adviseert de standaard – aan middelenhoofdpijn denken als een patiënt meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn heeft, daar pijnstillers (antimigrainemiddelen, paracetamol of `nsaids' als aspirine, ibuprofen en naproxen) tegen slikt, of veel (meer dan 5 koppen) koffie drinkt. Maar de diagnose mag pas met zekerheid worden gesteld als de hoofdpijn na afkicken van de middelen ook echt verdwijnt. Het afkickadvies houdt in: in één keer stoppen. De hoofdpijn kan dan een paar weken lang erger zijn. Sommige patiënten lukt het niet om dan van de pijnstillersgewenning af te komen. Een ziekenhuisopname biedt dan uitkomst.