Onrust in de Nederlandse sector in Z-Irak houdt aan

Het blijft onrustig in de Nederlandse sector in Zuid-Irak. In de nacht van maandag op dinsdag werd een Nederlandse patrouille van twee voertuigen in Ar-Rumaythah beschoten. De Nederlanders vuurden terug. Er raakte niemand gewond. Kort daarop werden twee mortiergranaten op de Nederlandse basis bij het plaatsje afgevuurd zonder schade aan te richten. Vannacht werd opnieuw met mortieren geschoten, maar dat vuur was volgens Defensie niet op de Nederlanders gericht.

In de nacht van zaterdag op zondag kwam een 29-jarige wachtmeester van de marechaussee om het leven toen zijn voertuig in een hinderlaag liep. Bij verschillende gevechten die daarop volgden, raakten vijf militairen, vier van de landmacht en één van de marechaussee, gewond.

Afgelopen maandag zijn de vakbonden voor Defensiepersoneel in Den Haag gebrieft door chef defensiestaf Dick Berlijn. Volgens woordvoerder Henri Lansink van de vakbond VBM/NOV bleek uit die informatie dat er in de nacht van zaterdag op zondag in totaal drie verschillende schietpartijen zijn geweest, waarbij vier groepen militairen betrokken waren. Het eerste vuurgevecht gebeurde om kwart voor twaalf lokale tijd, toen voertuigen van de marechaussee in de buurt van Ar-Rumaythah in een hinderlaag liepen. Daarop werd gereageerd door een patrouille die op dat moment in de buurt was.

Een kwartier later werd een zogeheten Quick Reaction Force (QRF) uitgestuurd vanuit het Nederlandse kamp bij Ar-Rumaythah, die echter op een andere locatie ook onder vuur werd genomen. Ook een tweede QRF, die daarna op pad ging, werd bij de snelweg tussen Basra en Bagdad beschoten, onder meer met antitankgranaten. Daarbij vielen de meeste gewonden, aldus Lansink. Een terreinwagen brandde volledig uit.

De VBM/NOV maakt zich zorgen over de informatiepositie van de Nederlanders in het gebied. ,,Misschien is de relatie met de bevolking in de hoofdstad As-Samawah goed en komen daardoor inlichtingen binnen. Het is echter de vraag of dat in Ar-Rumaythah ook het geval is'', aldus Lansink. Volgens de VBM is het de vraag of de `force protection' in het gebied voldoende is. Zo zou het volgens Lansink te overwegen zijn Leopard-tanks naar het gebied te sturen.

Gisteren is het lichaam van de gesneuvelde wachtmeester overgebracht naar Nederland. Hij zal zaterdag worden begraven. Ook de militairen die bij de vuurgevechten gewond zijn geraakt, zijn in Nederland aangekomen. De militairen werden aanvankelijk behandeld in het veldhospitaal op het Nederlandse kamp bij As-Samawah, maar zijn op doktersadvies naar Nederland gebracht voor verdere behandeling.

De SP wil zo snel mogelijk een spoeddebat over Irak in de Tweede Kamer. Volgens bisschop Punt van het bisdom Haarlem, die tevens legerbisschop is, moet de missie in Irak zo snel mogelijk worden beeindigd. Punt zegt dat in een interview met het blad van de militaire vakbond ACOM.