Nipte zege hockeyers op Nieuw-Zeelanders

Dankzij een late treffer van verdediger Van der Weide hebben de Nederlandse hockeymannen gisteren nipt met 4-3 gewonnen van het veel zwakker geachte Nieuw-Zeeland. Nederland leidde een kwartier voor tijd nog met 3-1, maar op het moment dat aanvaller Eikelboom aan de kant een straf moest uitzitten zorgden Shaw en Burrows voor een 3-3 tussenstand.

Zo neutraliseerde Nieuw-Zeeland de Nederlandse treffers van Taekema (strafcorner en strafbal) en Klaver (velddoelpunt). Na voorbereidend werk van middenvelder De Nooijer, die even daarvoor een backhandschot prachtig gestopt zag worden door een vijandelijke verdediger, maakte Van der Weide met een tip-in de winnende treffer.

Nederland gaat in groep B van het olympische hockeytoernooi met zes punten uit twee duels aan de leiding. In de openingswedstrijd won de titelhouder met 3-1 van India. In dat duel had libero Jazet last gekregen van acute spit. Tegen Nieuw-Zeeland bleef hij gisteren aan de kant. ,,Ik verwacht dat ik in de volgende wedstrijd kan spelen'', zei Jazet gisteren. ,,De spieren hebben een tik gehad. Ik voel ze nu nog, dus hebben we besloten vandaag geen risico te nemen.''

Aanvaller Eikelboom zei na de zwakke prestatie tegen Nieuw-Zeeland te hopen dat Nederland zich kan verbeteren voor het komende duel van morgen tegen Zuid-Afrika. ,,We weten zelf waar het mis ging, onze aanvoerder Jeroen Delmee zei het in de rust nog drie keer: 'Durf je acties te maken'. Toch bleek dat heel moeilijk. We zullen eraan moeten werken.''