Nieuw, groot danscentrum in Amsterdam

De Amerikaanse ex-danseres Valerie Valentine opent begin september een groot danscentrum in Amsterdam, waar professionele dansers kunnen trainen en repeteren. In Dancestreet, zoals het centrum in de Amsterdamse Jordaan heet, zullen dagelijks klassieke balletlessen worden gegeven, naast onder meer moderne dans, salsa en jazzdance. De gesubsidiëerde Henny Jurriëns Stichting (danstraining voor professionele dansers), Jake's Dance Factory (streetdance, hiphop) en Tango Argentino worden ook ondergebracht in Dancestreet, dat op 5 september officieel opent. ,,Amsterdam is in Europa een echt danscentrum, met mensen die op een hoog niveau dansen. Maar voor wie geen vast contract heeft bij een gezelschap zijn er eigenlijk geen geschikte trainingsfaciliteiten. Die biedt Dancestreet straks wel'', zegt filmproducent Roeland Kerbosch die het centrum heeft opgezet met Valentine. Dancestreet telt vier studio's met hoogwaardige dansvloeren, die samen 1.300 vierkante meter beslaan. Kerbosch: ,,Ik ken geen grotere dansstudio in Europa.'' Het danscentrum is gevestigd in de voormalige distilleerderij van jeneverstoker Lucas Bols, waar tot 2003 een gemeentelijk sportcentrum zat. Hoeveel de verbouwing heeft gekost, wil Kerbosch niet zeggen: ,,Heel veel geld en het is allemaal privé gefinancierd.'' Kerbosch is uitbater van de Amsterdamse bioscoop The Movies en exploiteert ook onroerend goed: ,,Dit centrum is niet om winst te maken.'' Valentine heeft na haar afscheid van het Nationale Ballet, waar zij eerste-soliste was, een aantal dansprogramma's gemaakt. Daarbij ontdekte zij het grote gebrek aan professionele repetitie- en trainingsruimten in Amsterdam en besloot een eigen studio op te richten. De grootste van de vier studio's is ook geschikt voor kleine theatervoorstellingen.