Minister dreigt in te grijpen bij dure Franse supermarkten

De Franse minister van Financiën Nicolas Sarkozy heeft gedreigd per decreet in te grijpen als de supermarktketens niet instemmen met gelimiteerde bodemprijzen voor de producten van groenten- en fruittelers. De telers klagen erover slechts hun kostprijs of zelfs minder te ontvangen voor hun producten, terwijl de prijzen door de forse winstmarges voor de consument zo hoog zijn dat de consumptie van fruit en groenten afneemt.

Sinds gisteren gelden al minimumprijzen voor gele perziken en nectarines, tomaten en meloenen. Het Europese verbod op prijsafspraken wordt omzeild door contracten te sluiten over ieder product afzonderlijk.

Groenten- en fruittelers protesteren sinds het begin van deze maand tegen de te lage afnameprijzen door het op straat gooien van hun producten. De supermarktketens nemen hun producten tegen of zelfs onder de kostprijs af, omdat het aanbod te groot is. Niet alleen is er overproductie, ook is import vaak goedkoper. Daarbij neemt de consumptie sinds het begin van de zomer af. Dit wordt volgens de telers mede veroorzaakt door de hoge prijzen die de supermarktketens vragen voor hun producten. De winstmarge beloopt soms het vijfvoudige van de aan de telers betaalde prijs.

Vorige week vrijdag werd bekend dat onder druk van minister Sarkozy de partijen een akkoord hadden bereikt over de minimale afnameprijs van gele perziken en nectarines (1,20 euro per kilo), van de tomaat (0,85 euro per kilo) en van de meloen (1,05 euro per stuk). Gisteren waarschuwde de minister dat verdere afspraken over andere porducten noodzakelijk zijn en dat hij die 'zonodig' zal afdwingen.

Volgens de vakbonden worden de Europese regels omzeild door afzonderlijke afspraken, maar ze verwachten daarvan toch weinig heil. Ze vrezen dat de supermarktketens vasthouden aan hun winstmarges waardoor de prijzen voor de consument nog hoger zullen uitvallen en de consumptie nog verder zal afnemen. Ook zijn ze bang dat supermarkten goedkopere Belgische, Duitse, Nederlandse of Poolse producten zullen kopen.

In juni dwong Sarkozy de supermarkten hun prijzen voor merkproducten met twee procent e verlagen in een poging de koopkracht van de conusment te stimuleren.

    • Pieter Kottman