Megawati trakteert zich op eigen Koninginnedag

Prinsjesdag en Bevrijdingsdag op rij. Indonesië herdenkt op 17 augustus zijn onafhankelijkheid met ceremonieel en volksvermaak. Op de zestiende spreekt de president het parlement toe en wordt de begroting voor het volgende jaar ingediend. President Megawati Soekarnoputri, die op 20 september hoopt te worden herkozen, maakte er dit jaar Koninginnedag van, met beloften en bonussen voor iedereen, behalve voor haar tegenspelers.

Afgelopen maandag las Megawati een `troonrede' voor die bol stond van de rozige prognoses. Haar begroting veronderstelt een economische groei van 5,4 procent in 2005 (dit jaar wordt 4,8 procent verwacht), een olieprijs van 24 dollar per vat (nu 45 dollar) en een begrotingstekort van 0,8 procent van het bnp (nu 1,2 procent). Analisten noemden dit ,,volstrekt onrealistisch''. Als Moeder Mega aanblijft, gaan de begrotingspercentages voor leger en politie, haar troetelkinderen, omhoog.

Op Onafhankelijkheidsdag heeft het volk vrij en vermeit de kampong zich met paalklimmen, zaklopen en touwtrekken. Intussen herdenkt 's lands elite in het Merdekapaleis in Jakarta de proclamatie van de onafhankelijkheid door Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945. De president gaat voor in een vlaggenceremonie, die wordt bijgewoond door ministers, volksvertegenwoordigers, ambassadeurs en veteranen van de vrijheidsoorlog die nog in leven zijn en intussen niet in ongenade zijn gevallen.

Voor de 59ste herdenking ten paleize waren aanvankelijk ook generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyono en Jusuf Kalla uitgenodigd. Zij waren tot maart minister in Megawati's kabinet, maar stapten eruit en dingen nu naar de ambten van president en vice-president. Op 12 augustus liet de Afdeling Protocol van het paleis weten dat hun uitnodigingen waren ingetrokken.

Yudhoyono – intussen populair geworden als 'SBY' – trok makkelijke kleren aan en stortte zich in zijn woonplaats Bogor, bezuiden Jakarta, in het feestgewoel. Terwijl Megawati voor het paleis de opgevouwen vlag overhandigde aan een scholiere in uniform, won SBY bij het zaklopen en touwtrekken, en versloeg hij met zijn campagneteam buurtgenoten in een partijtje volleybal.

Op Onafhankelijkheidsdag pleegt de minister van Justitie namens de president vrijheidsstraffen te bekorten. Dit jaar vielen 48.248 van de 57.056 gedetineerden in de prijzen. Zij kregen maximaal twee maanden strafverkorting. De hoofdprijs ging naar Hutomo (`Tommy') Mandala Putera, de jongste zoon van oud-potentaat Soeharto, die een celstraf van 15 jaar uitzit wegens opdracht tot moord op een opperrechter. Hem werden maar liefst zes maanden en 15 dagen straf kwijtgescholden.