Koffie met cake in de `50plusbios'

Speciaal geselecteerde films, vertoning aan het begin van de dinsdag- en donderdagmiddag en geen mobiel bellende jeugd in de zaal: de 50plusbios is een succes en gaat zijn derde seizoen in. ,,Voor oudere mensen is het echt een middagje uit. Er is gratis koffie met cake, ze vinden het helemaal geweldig'', aldus Martijn Beekhuis, manager van Tuschinski in Amsterdam. Na een moeilijke start kwam in de loop van vorig jaar de gang erin, met in totaal 16.000 bezoekers. De 50plusbios is er ook in Pathé-bioscopen in Den Haag, Rotterdam, Groningen, Eindhoven en Helmond.

De omslag voor Tuschinski kwam nadat de bioscoop de hulp inriep van Anbo, een vereniging voor 50-plussers met in Amsterdam zevenduizend leden. ,,We willen niet dat ouderen achter de geraniums blijven zitten'', zegt Anbo-woordvoerder Martie Woudhuizen, ,,dus wij promoten en stimuleren het bioscoopbezoek.''

Ouderen vinden het geluid in bioscoopzalen vaak te hard. Dat wordt aangepast. Maar het is vooral het tijdstip, half twee, dat de 50plusbios doet bloeien, zegt Woudhuizen. ,,'s Avonds is het luidruchtig, druk en rommelig in de bioscopen. De meerderheid van onze bezoekers is 70-plus. Die gaan 's avonds niet graag meer de deur uit.'' Bovendien staan veel culturele instellingen overdag leeg. ,,Onze vereniging strijdt er voor dat maatschappelijke voorzieningen zo goed mogelijk toegankelijk zijn voor ouderen.''

Senioren betalen minder dan de helft van de normale prijs. ,,Ouderen zijn geen ingewikkeld publiek'', aldus Woudhuizen. ,,Ik denk dat de schoonmaakkosten lager zijn dan bij een zaal vol jeugd.'' Het aanbod bestaat veelal uit recente films: Girl with the Pearl Earring, Cold Mountain en Mona Lisa Smile. ,,We kiezen de films op gevoel'', aldus een medewerker `programmatie' van Pathé. ,,Niet te veel actie en spektakel, maar films die iets meer rust uitstralen.''

,,Onze filmcommissie denkt mee'', zegt Woudhuizen. ,,En als ze horen dat de koffie te heet is, regelen ze dat er dubbele bekertjes komen. Leuk toch.''