Khouri kent geen slachtoffer van eerwraak

De schrijfster Norma Khouri heeft in een tv-interview toegegeven dat ze gelogen heeft. Het gesprek met Khouri werd opgenomen in de VS en gisteravond uitgezonden. Drie weken geleden raakte Khouri in het nauw toen bekend werd dat haar boek Forbidden love, met het `waargebeurde' verhaal over eerwraak in Jordanië, verzonnen moest zijn. Khouri kon geen kapsalon in Jordanië hebben gehad met een vriendin, Dalia, die werd vermoord door haar vader vanwege een relatie met een katholiek, omdat ze als kind al het land verliet.

Gisteren reageerde Khouri voor het eerst in het openbaar. De 34-jarige verklaarde dat ze in totaal twaalf jaar in Jordanië had gewoond en geen enkel slachtoffer van eerwraak kende. Ze zei dat ze de details van haar leven had aangepast, omdat ze bang was voor ,,mannelijke familieleden'' en vreesde voor haar leven, zo meldt de Australische krant Sydney Morning Herald. Khouri bood haar excuses aan alle lezers en uitgevers aan.

,,Dalia heette niet echt zo. Alle namen in het boek zijn aangepast, net als alle data, locaties en karakters. Ik veranderde details om mensen te beschermen die nog steeds in Jordanië zijn en Dalia kenden.'' Khouri weigerde haar boek fictie te noemen, omdat ,,het waar is dat ik in Jordanië een vriendin had die werd vermoord.'' Wat haar betreft had ze een ,,literaire volmacht'' om de feiten te veranderen zonder dat haar lezers te vertellen.

Ze zei ook nooit royalties te hebben ontvangen voor Forbidden Love, waarvan wereldwijd meer dan 300.000 exemplaren zijn verkocht – zo'n 30 duizend in de Nederlandse vertaling. Volgens haar Australische uitgever zijn de voorschotten en royalties op de gebruikelijke wijze aan Khouri's agent in New York betaald.