Je leven wagen voor een hamburger

Harold & Kumar go to White Castle vormt een mooie aanvulling op de actie-documentaire Super Size Me, die sinds vorige week in de Nederlandse bioscopen draait. In Super Size Me kun je zien hoe slecht het is om dertig dagen lang alleen maar bij McDonalds te eten. De slechte-smaak-slapstick Harold & Kumar is even bizar en overdadig, maar overtuigend waar het erom gaat aan te tonen dat hamburgers zo verslavend zijn dat je er niet alleen wel 50 van kunt eten, maar er ook je leven voor wilt wagen.

White Castle is een Amerikaanse fastfoodketen die volgens liefhebbers de smakelijkste `sliders' verkoopt: hamburgers die zo klein en klef zijn dat ze in één hap naar binnen glijden. Harold en Kumar zijn Abbott en Costello op wiet, de hedendaagse Cheech en Chong, een Koreaans-Pakistaans komisch duo in een politiek incorrect Amerika, waar de enige blanken gewelddadige surfpunks zijn.

De jaren zeventig herleven bij het vooruitzicht dat Harold en Kumar aan het einde van de film naar Amsterdam aftaaien en ons een vervolg à la Cheech and Chong Still Smoking' beloven. Swingende zwarten, studentikoze Aziaten, sjacherende joden en griezels met een gouden hartje hebben de sympathie van debuterend schrijfduo Jon Hurwitz en Hayden Schlossberg, dat de regisseur van het vergelijkbare Dude, Where's My Car? Danny Leiner bereid vond om een portie ongein in de overtreffende trap acceptabel te verfilmen.

Er schuilt echter iets cynisch in het feit dat de meligheid van Harold & Kumar resulteert in een anderhalf uur durende reclamefilm voor White Castle. Dat is toch maar mooi binnen zou ik denken als ik directeur Edward W. `Bill' Ingram III was. Op dezelfde manier zitten ernst en parodie elkaar soms in de weg als het erom gaat raciale vooroordelen te slechten. Zelfspot is een ding, gecultiveerde zelfhaat een ander.

Harold & Kumar go to White Castle. Regie: Danny Leiner. Met: John Cho, Kal Penn, Malin Akerman, Paula Garcés, David Krumholtz, Eddie Kaye Thomas. In: 20 bioscopen.

    • Dana Linssen