`It's her!'

Aaahhh! De krantlezende collega keek verschrikt op. En voor hij zich realiseerde waarom er zo gekrijst werd, was hij op het terras omgeven door een opgewonden groep mensen wier belangstelling was gewekt door een paginabrede foto in de Süddeutsche Zeitung. Ze trokken hem nog net niet de krant uit handen, maar het was duidelijk dat de artistieke afbeelding van de turnster bij haar balkoefening hen in extase bracht. Het is een mooie foto, daar niet van, maar de reden van hun uitbundigheid ontging ons. ,,It's her!, it's her!'', sprak een vrouw in legging, terwijl ze haar vinger in de borstkas van een iel meisjes met guitige donkere ogen priemde. Zij bleek de moeder van de puber, die voor ons stond én op de foto was afgebeeld. De moeder was zo verrast, dat ze de Nederlandse journalist onbedoeld de stuipen op het lijf joeg. Maar ja, de turnster komt uit Bolivia, allerminst een vooraanstaande turnnatie. En dan ligt het niet voor de hand dat je gefotografeerd wordt voor een gerespecteerde Europese krant. ,,Where you can buy these newspaper?'' Nadat we hun de weg naar de kiosk om de hoek hadden gewezen, keken we het gezelschap lachend na. Helemaal uit Bolivia en jezelf dan zien op een foto in een Duitse krant in handen van een Nederlander op een terras in Athene, tja, dat is uitzonderlijk. Wie de turnster was? De 15-jarige María José De La Fuente. En of ze goed gepresteerd heeft? Haar naam was niet terug te vinden in de uitslagen. Maar ze heeft wél de krant gehaald.

    • Henk Stouwdam