Israël hervat woningbouw Jordaanoever

In tegenspraak met beloftes aan de Verenigde Staten heeft premier Sharon gisteren toestemming gegeven voor de aanbesteding van de bouw van 1001 nieuwe appartementen en huizen in de grote verstedelijkte nederzettingen op de westelijke Jordaanoever.

Tijdens en na zijn bezoek aan het Witte Huis, eerder dit jaar, verzekerde premier Sharon mondeling en schriftelijk dat de bouwactiviteiten in de nederzettingen bevroren zouden worden. Ook zegde hij toe dat de na maart 2001 gebouwde buitenposten (kleine nederzettingen van caravans en containers) ontruimd zouden worden.

Het besluit van Sharon om de bouwactiviteiten in de nederzettingen te hervatten, voor zover die ook ooit daadwerkelijk zijn stopgezet, wordt in verband gebracht met de krachtige oppositie in zijn eigen partij tegen het vormen van een regeringscoalitie met de Arbeidspartij van Shimon Peres en tegen het Gazaplan.

Sharon moet zijn beleid vanavond verdedigen ten overstaan van het 3000 man sterke Centraal Comité van Likud. De rechtervleugel in Likud onder leiding van de ministers Landau en Sharansky, die het verzet leiden, hopen dat het Centraal Comité van Likud de plannen van Sharon zal wegstemmen en de terugkeer van gematigd links in de regering zal dwarsbomen.

Volgens de Israëlische minister van Huisvesting, Tzipi Livne, gaat het om bouwactiviteiten in nederzettingen (Ariel, Maale Adumim, Beitar Illite en Karnei Shomron) in gebieden, die Israël toch nooit meer zal verlaten. ,,Daarover bestaat in Israël consensus'', zei zij.

De joodse bevolking op de westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook is volgens de meest recente tellingen het afgelopen jaar met 5,3 procent gegroeid tot 245.000. Bijna 75 procent van deze kolonisten woont in nederzettingen die Israël de facto heeft geannexeerd.

Amerikaanse diplomaten, de Israëlische Arbeidspartij en organisaties als Vrede Nu hebben vandaag echter geconstateerd dat de huidige en toekomstige bouwactiviteiten in deze nederzettingen in strijd zijn met de zogeten Routekaart en met toezeggingen van premier Sharon aan de Amerikaanse president Bush.

De Verenigde Staten sturen begin september een hoge delegatie naar Jeruzalem en de bezette gebieden om de bouwactiviteiten te onderzoeken. Vooral het feit dat de zogeheten buitenposten – nederzettingen van caravans en containers – ondanks beloftes van Sharon niet zijn ontruimd, is een bron van ergernis in Washington. Het Witte Huis onthield zich echter in verband met de presidentsverkiezingen van enige vorm van kritiek op Sharon.

De nog oppositionele Israëlische Arbeidspartij vindt dat de aanbesteding van de 1001 appartementen en huizen onmiddellijk moet worden teruggedraaid. Volgens Ophir Pines, lid van de Knesset van de Arbeidspartij, is dat een voorwaarde wil zijn partij toetreden tot een nieuwe regering van premier Sharon.

De onderhandelingen over die toetreding liggen stil vanwege meningsverschillen over de bezuinigingen op sociale programma's in 2005, het tempo waarin de ontmanteling van nederzettingen in de Gazastrook zich zou moeten voltrekken en de vraag of daarover nog met de Palestijnen onderhandeld moet worden.