Huizinga kan judotitel niet prolongeren

Judoka Mark Huizinga is er vandaag in Athene niet in geslaagd om zijn olympische titel van vier jaar geleden te prolongeren.

Na een overwinning in de eerste ronde in de klasse tot negentig kilo verloor hij vanochtend van de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Hee-Tae Hwang. Doordat de Zuid-Koreaan de halve finales bereikte, mocht Huizinga naar de herkansing. In zijn eerste duel in de herkansing versloeg hij de Pool Przemyslaw Matyjaszek. Hij moest ook zijn drie daaropvolgende duels winnen om nog kans te houden op een bronzen medaille.

Edith Bosch (-70 kg) bereikte de halve finale. De 24-jarige judoka uit Vlaardingen won ook haar tweede partij, van de Argentijnse Elisabeth Copes. Bosch is de regerend Europees kampioene. In de halve finale zou Bosch in de namiddag de Duitse Anett Böhm treffen. Gisteren zorgde Deborah Gravenstijn met brons voor de eerste Nederlandse medaille bij de judovrouwen.

Het Ano Liossia-stadion barstte gisteren bijna uit zijn voegen na de overwinning van de Griekse judoka Ilias Iliadis in de klasse tot 81 kilo. De Europees kampioen versloeg zijn Oekraïense tegenstrever Roman Gontsjoek met ippon en legde daarmee beslag op de gouden plak.

De eerste plaats van Iliades is de eerste gouden plak in het judo ooit voor Griekenland. Het had weinig gescheeld of de Griek was in de kwartfinale gestrand tegen de Zuid-Koreaan Kwon Young-Woo. Pas in de extra tijd liep Iliadis' tegenstander tegen een straf op.

Op de derde stek eindigden de Rus Dimitri Nossov en de Braziliaan Flavio Canto. Nossov versloeg ondanks een kwetsuur aan zijn linker elleboog en een bebloed gezicht de Armeniër Mehman Azizov, de bedwinger van de Nederlander Guillaume Elmont. Canto versloeg de Pool Robert Krawczyk.

Bij de vrouwen eiste de Japanse Ayumi Tanimoto in de klasse tot 63 kilo het goud voor zich op. Het was de vierde gouden plak in het judo voor Japan. Ze won in de finale van de Oostenrijkse Claudia Heill.

De Sloweense Urska Zolnir haalde brons door te winnen van Maria Chisholm uit Canada. Daarvoor won ze al van olympisch kampioene van Sydney, De Belgische, Gelle Vandecaveye. De Cubaanse Driulys Gonzalez eiste ook een derde stek voor zich op, maar hoefde daarvoor niet meer in actie te komen. De Argentijnse wereldkampioene Krukower moest zich wegens een ernstige blessure afmelden voor de partij om de derde plaats.

De Zuid-Koreaanse judobond heeft in een brief aan de Internationale Judofederatie (IJF) zijn verontschuldigingen aangeboden voor het wangedrag van een van zijn coaches. Suh Joung-bok sloeg de judoka Ye Gue-rin nadat ze een partij had verloren. Het incident werd door een journalist gezien en gemeld bij het IOC. De bond schorste de coach nadat het IOC en de IJF om opheldering hadden gevraagd. ,,De Koreaanse coach is onmiddellijk verwijderd van de Spelen door zijn nationale bond en, na de zaak te hebben onderzocht, steunt het IJF die beslissing'', aldus een zegsman van het IJF.