Hockeysters overtuigend langs Duitsen

Met nog één groepsduel voor de boeg zijn de Nederlandse hockeysters vrijwel zeker van een plaats in de halve finales van het olympisch toernooi.

Vanmorgen behaalde de ploeg van bondscoach Marc Lammers de derde zege op rij door het modale Duitsland met 4-1 opzij te zetten. Eerder was de regerend Europees kampioen al te sterk voor Zuid-Afrika (6-2) en Zuid-Korea (3-2). ,,We bevinden ons in een comfortabele positie, maar niets is nog zeker'', zo hield Lammers een slag om de arm.

Nederland mag nu drie dagen rusten, en dat is volgens de bondscoach nodig ook. De hitte (opnieuw ruim veertig graden Celsius) eiste vandaag vooral na rust zijn tol. Lammers: ,,We zijn goed voorbereid op de warmte, maar in de tweede helft was de vermoeidheid bij de meesten van de gezichten af te lezen.''

Zijn selectie sluit de voorronde in groep B zondagavond af met een duel tegen titelverdediger Australië, dat net als Duitsland in punten (negen) nog op gelijke hoogte kan komen met koploper Nederland, dat het voordeel heeft van een voortreffelijk doelsaldo (+8).

Net als zaterdag tegen Zuid-Afrika ging de ploeg van aanvoerster Mijntje Donners vandaag opnieuw uiterst slagvaardig te werk. Tegen Duitsland, de bescheiden nummer zeven van de wereldranglijst, nam het elftal al na zeven minuten een voorsprong door de eerste de beste strafcorner te benutten, via een tip-invariant van de stick van verdedigster Maartje Scheepstra. Ageeth Boomgaardt (strafcorner), Miek van Geenhuizen en Sylvia Karres tilden de score nog voor rust naar 4-0, waarna het verzet van het ploegje van coach Markus Weise gebroken was. Net als maandag tegen Korea vervulde Donners de rol van regisseur, die haar ploeg op de juiste momenten bij de hand nam en in de provocatie een geducht wapen vond.

Nederland scoorde in drie duels al dertien keer, en dat is beduidend meer dan bij de vijf voorgaande Olympische Spelen, waaraan de hockeysters in het verleden deelnamen. Lammers plukt in Athene de vruchten van vier jaar van intensieve arbeid, benadrukte hij vanmorgen. ,,We weten wat ons hier te doen staat. We scoren en we behouden de rust op de momenten dat het moet. Wat dat betreft kan ik tot dusverre niet anders dan tevreden zijn.''

Het slechte nieuws komt dezer dagen vanaf de videotoren. Lammers kan zijn veelgeprezen videobril niet gebruiken tijdens de wedstrijden. Oorzaak: de frequentie waarmee de beelden normaal gesproken vanaf de stellage achter het doel naar de bank worden gezonden, was voorafgaand aan het toernooi al vergeven aan de fotografen. Zodoende kan de 35-jarige coach uit Rosmalen bepaalde standaardsituaties, zoals strafcorners, pas in de rust of na afloop bekijken.

Maar ook met vertraagde informatie blijken de hockeysters oppermachtig op het voormalige vliegveld van Athene. Dat is een groot verschil met vier jaar geleden in Sydney, toen de zelfbenoemde TGV in werkelijkheid niet meer dan een versleten boemeltreintje bleek te zijn en de ploeg van toenmalig bondscoach Tom van 't Hek al in de eerste wedstrijd (2-1 nederlaag tegen China) ontspoorde. Achter de schermen vlogen de verwijten over en weer, en de verstoorde verhoudingen waren zichtbaar op het veld.

De zeven overgebleven Sydney-gangers, onder wie de van een armbreuk herstelde keepster Clarinda Sinnige, hebben overduidelijk lering getrokken uit het echec, dat wonder boven wonder en met dank vooral aan de curieuze toernooiopzet (voorronde, tussenronde en dan pas een knock-outsysteem) werd afgesloten met een bronzen medaille. Maar het was een in alle opzichten fletse plak, waar de ontgoochelde Van 't Hek dan ook allerminst trots op was. Zijn opvolger Lammers oogt dezer dagen in Athene beduidend vrolijker.