Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Fabrikanten honing krijgen boete van VWA

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft 27 fabrikanten en importeurs van honing boetes en waarschuwingen opgelegd omdat de honing residuen van antibiotica en andere stoffen bevatten. Ook kwam de honing in enkele gevallen niet uit het aangegeven land van herkomst. Dat heeft de VWA vandaag bekendgemaakt.

Vorig jaar werden in Nederland door de VWA 162 monsters honing genomen. Van deze monsters waren 98 afkomstig uit Nederland, 30 uit EU-landen, 23 uit niet-EU-landen; 11 monsters waren van onbekende herkomst. In deze monsters werden 55 afwijkingen gevonden, dat is meer dan een van de drie.

In een deel van de monsters werden antibiotica aangetroffen: in twee monsters chlooramphenicol, 27 monsters streptomycine, 2 dihydroxystreptomycine en 16 sulfonamiden. De antibiotica zijn vaak afkomstig uit bestrijdingsmiddelen die worden ingezet bij bijenziekten. Ook kunnen ze afkomstig zijn van de gewassen die de bijen bezoeken.

Zes monsters bevatten te veel hydroxymethylfurfural (HMF), een aanwijzing dat de honing te sterk is verhit. Van de 70 monsters met een verwijzing naar de botanische oorsprong bleken er twee niet de hiervoor karakteristieke stuifmeelkorrels te bevatten.

Naar aanleiding hiervan werd door de VWA ten aanzien van 27 monsters een strafmaatregel genomen. Voor 20 monsters betrof het de aanwezigheid van antibiotica, voor 5 het te hoge gehalte HMF en in twee gevallen de afwezigheid van karakteristieke pollen. Gezien de uitkomsten neemt de VWA zich voor het onderzoek te herhalen.