Een cijferman in hart en nieren

Eigenlijk wilde hij altijd beroepsfotograaf worden. Dat Ties Tiessen (47) al ruim twintig jaar financiële functies in het bedrijfsleven vervult en sinds kort financieel directeur is van pensioenverzekeraar Zwitserleven, is dan ook te danken aan zijn vader. Tiessen sr. vond dat zijn zoon eerst economie moest gaan studeren en dat hij, als hij daarna nóg fotograaf wilde worden, die droom dan maar alsnog moest realiseren. En zo geschiedde dat Ties in Groningen economie ging studeren en nooit meer fotograaf werd.

De periode na zijn studietijd begon overigens wel avontuurlijk, met een stage bij ABN Amro in Rio de Janeiro. In een land met een inflatie van 200 procent en een rente van 25 procent deed Tiessen onderzoek naar zakelijke kredietverlening. In die periode leerde Tiessen naar eigen zeggen dat hij toch het liefst in Nederland werkt. ,,Ik vind Nederland een van de fijnste landen om te werken. We zijn hier sociaal en collegiaal. Ik ben wel gevraagd voor buitenlandse functies, maar dat kan ik relativeren. Ik ben namelijk ook graag bezig met mijn familie en vrienden, bovendien moet je ook rekening houden met de kansen die er voor je partner in dat andere land liggen.''

Zijn eerste echte baan was bij Ernst & Young, waar hij als accountant kennismaakte met alle mogelijk takken van het bedrijfsleven. ,,Ik kwam in een fabriek voor worstverpakkingsmaterialen, bij een vliegtuigonderhoudsbedrijf op Schiphol, bij een grote uitgeverij. Zo leerde ik het bedrijfsleven kennen.'' Tiessen vond het advieswerk leuk, maar ,,ontdekte dat ik zelf een bedrijf uitbouwen nóg leuker vond''. Zo kwam hij achtereenvolgens terecht als financial controller bij Getronics, werd hij zeven jaar later financieel directeur bij Unisys Nederland en stapte hij in 1996 over naar LeasePlan Nederland, waar hij directeur financiën en administratie werd.

,,Ties is het archetype van de financiële man'', vindt Berno Kleinherenbrink, voormalig algemeen directeur bij LeasePlan. ,,Hij is een harde en serieuze werker, die het leuk vindt om met financiële vragen te puzzelen. Hij vindt het fijn om de puntjes op de i te zetten. Bij de rondvraag na de directievergadering kwamen er altijd nog `de twintig punten van Ties'. Natuurlijk vonden wij dat wel eens wat miereneukerig, maar het ging altijd wèl ergens over bij Ties.''

Tiessen bekleedt bij Zwitserleven in zekere zin een nieuwe functie. Vóór zijn komst werden de financiën erbij gedaan door de algemeen directeur. ,,Door de complexere boekhoudregels en de eisen die de overheid, de Pensioen- en Verzekeringskamer, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten stellen aan pensioenverzekeraars werd financiën een taak die fulltime ingevuld moest worden.'' Tiessens primaire doel is het bedrijf (omzet in Nederland 2003: ruim 2 miljard euro) verder te laten groeien tot dé pensioenverzekeraar van Nederland.

,,Ik houd van sterke merken en van stevige leiders'', zegt hij zelf over zijn keuze voor Zwitserleven. ,,Ik werk graag voor een bedrijf dat een marktleiderspositie heeft of daar naar streeft.'' Tiessen beschouwt zichzelf niet als een jobhopper. ,,Het is gewoon gezond om van tijd tot tijd van functie te veranderen, anders roest je vast.''

,,Ties houdt van grote organisaties en grootse transacties'', volgens Ton Beekman, die vijf jaar met Tiessen samenwerkte bij Ernst & Young en tegenwoordig financieel directeur is van het beursgenoteerde fonds Amstelland. ,,Er moet wat te beleven zijn bij de werkgever die hij uitkiest.'' Over Tiessens karakter meldt Beekman: ,,Ties en ik schelen maar een paar dagen in leeftijd. En hoewel ik weinig geloof hecht aan sterrenbeelden, zie ik grote overeenkomsten tussen ons. Een sterke gedrevenheid, een goed analytisch vermogen en welbespraaktheid.'' Als Tiessen accountant gebleven was, was hij zeker partner geworden bij Ernst & Young, gelooft Beekman. ,,Want hij heeft commerciële aanleg en kan handig praten.'' Maar Tiessen is wel voorzichtig, vindt Beekman. ,,En een beetje verlegen, maar dat heeft een bepaalde charme die deuren voor hem opent.''

Berno Kleinherenbrink herkent dat voorzichtige van Tiessen wel. ,,In de toekomst zie ik 'm ooit nog eens overstappen naar een groter, beursgenoteerd concern. Als rechterhand van de voorzitter, maar niet als eerste man. Daarvoor is hij te controlegericht. Hij is ècht de financiële man.'' Tiessen is 't helemaal met hem eens. ,,Als financieel directeur kan ik al mijn kwaliteiten kwijt. In die rol kom ik het beste uit de verf.''

    • Friederike de Raat