Den Haag in beroep om sloop Madonna

De gemeente Den Haag gaat in beroep tegen het besluit van de rechtbank in Den Haag, die op 22 juli vonniste dat de huurovereenkomsten van de 21 laatste huurders van het wooncomplex de Zwarte Madonna niet door de gemeente mogen worden beëindigd. De huurders kunnen daardoor voorlopig in hun appartementen blijven wonen.

Door het vonnis dreigt er vertraging op te treden in de nieuwbouwplannen van het Wijnhavenkwartier, gelegen tussen het Centraal Station en het centrum. De gemeente probeert dat met het hoger beroep te voorkomen. Volgens de plannen moeten de Zwarte Madonna en de bestaande ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie aan de Turfmarkt / Schedeldoekshaven gesloopt worden.

Daarvoor in de plaats zijn acht torens gepland, waaronder nieuwe ministeries voor Binnenlandse Zaken en Justitie en 540 woningen. De gemeente speelt een coördinerende rol in de plannen die zij als essentieel voor de ontwikkeling van de binnenstad ziet, en had het appartementengebouw juist aangekocht om de tijdige uitvoering van de plannen te verzekeren.

De bewoners verzetten zich tegen de sloop van het complex. Volgens de wet hebben de huurders een opzegtermijn van drie jaar. De rechter vonniste dat deze in 2002 inging, toen de gemeente de huurders voor het eerst over de voorgenomen sloop informeerde. Maar volgens de gemeente ligt de ingangsdatum in januari 2001, toen de gemeenteraad besloot tot sloop.