Crematoria

The Chronicles of Riddick is een soort vervolg op Pitch Black (2000), maar of het daaraan ligt dat de film niet zo goed te volgen is, is lang niet zeker. The Chronicles is science fiction zoals je die zou dromen; alles is eigenlijk vaag, maar dat doet er niet toe omdat de beelden zo scherp zijn. In Chronicles vecht Riddick in zijn eentje tegen de fascistische Necromongers, wiens leider mensen wil laten kiezen tussen een geloof in hem of de dood. De gevechten vinden onder meer plaats op de planeet Crematoria, waar het, inderdaad, erg warm is. Riddick wordt gespeeld door Vin Diesel, wiens spieren zo ontwikkeld zijn dat hij het zonder verdere wapens van elke tegenstander moet kunnen winnen. Diesel heeft bovendien de leukste stem van alle actiehelden sinds Bruce Willis. Misschien dat die stem dame Judi Dench overhaalde een bijrol aan te nemen. Of zouden het die bloemen zijn die hij haar stuurde? Ook de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen doet mee in een film die waarschijnlijk vooral als computerspel winst moet maken.

The Chronicles of Riddick. Met: Vin Diesel, Thandie Newton, Karl Urban. In: 50 bioscopen.