Collins John kent het Wilhelmus

Hij zegt het Wilhelmus te kunnen meezingen. Want als speler van vertegenwoordigende jeugdteams kreeg hij het volkslied vaak genoeg te horen. Op z'n achtste vluchtte John met zijn moeder van Liberia naar Nederland nadat zijn vader in het Afrikaanse land was doodgeschoten. Via Rotterdam vonden zij asiel in Nijverdal. De 18-jarige spits van Fulham wil het verhaal niet meer vertellen. Hij is immers nu toch ,,een Nederlander met een kleurtje'' die is geselecteerd voor Oranje? Hij is nooit meer teruggeweest in Liberia.

Een aantal jaren geleden werd hem wel gevraagd of hij voor Liberia wilde uitkomen. John bedankte voor de eer. ,,Ik koos voor het betere voetbal'', zegt hij nu. Bovendien zou hij later niet meer voor Oranje mogen uitkomen en daar had hij toch zijn zinnen op gezet. Assistent-trainer John van 't Schip kende de vrolijk babbelende John nog van diens periode als hoofdtrainer bij FC Twente. Bij afwezigheid van Ruud van Nistelrooy en Andy van der Meyde kreeg hij de voorkeur boven Feyenoorder Dirk Kuijt.

John maakte halverwege het vorige seizoen voor vier miljoen euro de overstap van FC Twente naar de Londense voetbalclub Fulham. Het leek een waagstuk voor een achttienjarige speler. Want als hij in de Engelse hoofdstad voor lange tijd op de bank zou belanden, kon dit schadelijk zijn voor z'n ontwikkeling als profvoetballer. Het vierenhalf jarige contract dat hij bij Fulham tekende, gaf hem de mogelijkheid zijn familie in Nederland te onderhouden. Los daarvan zag hij ook voldoende sportieve perspectieven. ,,Fulham had interesse in mij. Aanvankelijk was het niet andersom. De club wilde niet wachten tot de zomer. Dat was voor mij een teken dat ik de kans zou krijgen me waar te maken.''

John maakte een koude start bij Fulham door een blessure die hem negen weken aan de kant hield. Daarna mocht hij acht keer invallen en stond hij vier keer in het basisteam. ,,Deze zomer heb ik de hele voorbereiding gespeeld. In negen wedstrijden scoorde ik vijf keer.'' Afgelopen weekeinde maakte John tegen Manchester City (1-1) het enige doelpunt voor zijn ploeg Fulham in de eerste wedstrijd van de Premier League. ,,Ik speelde niet geweldig, maar de trainer was heel blij met het doelpunt.''

Bij het Nederlands elftal hoopt John vanavond te mogen invallen voor spits Roy Makaay. Hoewel bondscoach Marco van Basten hem ook als een optie beschouwd voor de rechterflank. ,,Daar heb ik bij Twente gespeeld. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de spitspositie.''