`China wil elf centrales gaan verkopen'

China is van plan om maximaal elf elektriciteitscentrales te verkopen, mogelijk aan buitenlandse investeerders. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vanmorgen.

De mogelijke verkoop van de centrales is opvallend, omdat de energiesector tot nu toe niet erg toegankelijk was voor buitenlandse investeerders. Het Chinese staatsenergiebedrijf, noch de banken die betrokken zouden zijn bij de verkoop, geeft commentaar.

Momenteel heerst er in China een ernstig energietekort, en velen vrezen dat het tekort aan energie een rem op de economische groei gaat zetten. Zo steeg China's olie-import in de eerste helft van dit jaar met 40 procent ten opzichte van vorig jaar. De econoom in staatsdienst Niu Li stelde onlangs dat de Chinese groei dit jaar door de hoge olieprijzen geen 9,8, maar 9 procent zal gaan bedragen.

Dat China nu een aantal elektriciteitscentrales in de verkoop doet, is vermoedelijk om nieuw kapitaal aan te trekken met als doel de energiesector sneller uit te breiden. Het Chinese staatsbedrijf dat de centrales te koop aanbiedt, is voornamelijk belast met de distributie, niet met het opwekken van elektriciteit.

De ongeveer twee miljard dollar (1,6 miljard euro) die de verkoop mogelijk oplevert, kan het staatsbedrijf gebruiken om te investeren in een betere vervulling van zijn distributietaak. Ook wil het bedrijf mogelijk zijn financiële positie versterken om later een internationale beursgang mogelijk te maken.

Voor de verkoop zouden de zakenbanken Goldman Sachs en USB zijn benaderd, maar beide banken laten zich daar op dit moment nog niet over uit.

Investeren in de Chinese energiesector is niet zonder risico. Eenmaal met de overheid gemaakte prijsafspraken kunnen door diezelfde overheid ook weer naar willekeur worden gewijzigd, en de regelgeving rond energie is bijzonder ondoorzichtig en complex. Als er een energie-overschot ontstaat, dan zijn vooral lokale overheden bovendien niet altijd meer genegen om de bedongen prijs ook werkelijk te betalen.

Toch is juist de Chinese energiesector zeer aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, omdat de verwachting is dat de vraag naar energie in China ook de komende jaren alleen nog maar zal toenemen bij aanhoudende economische groei.