Carry Slee gaat naar nieuwe uitgeverij

Kinderboekenschrijfster Carry Slee verruilt haar huidige uitgever Van Goor voor Foreign Media Group (FMG). FMG, dat bezig is een nieuwe Nederlandse uitgeverij op te richten, heeft daarmee een succesvolle eerste auteur voor het nieuwe fonds binnengehaald.

Slee, die vorig jaar nog een eigen Carry Slee-imprint kreeg bij Van Goor, vertrekt omdat er te weinig aandacht voor haar boeken was. ,,Toen ik die eigen imprint bij Prometheus-Van Goor kreeg, wilde ik dat iemand zich er geheel op zou richten, maar dat gebeurde niet. De uitgever van Van Goor kreeg mijn ruim vijftig titels er gewoon bij. Bij FMG zal er iemand fulltime bezig zijn met mijn boeken, maar ook met de films, dvd's en audio-cd's'', aldus Slee.

De brede activiteiten van FMG waren een tweede argument voor Slee om te vertrekken. ,,Ik wil verder groeien, breder opereren dan alleen boeken. Dat kon Prometheus mij niet bieden en FMG wel. Het is in dat opzicht een onnederlandse uitgeverij.''

Ramon Dahmen, directeur van FMG Benelux, is ,,superblij'' met de komst van Slee. Slee zal in oktober 2005 een boek voor kinderen vanaf twaalf jaar bij FMG publiceren, maar Dahmen meldt dat er in september al audio- en cd-rom uitgaves verschijnen. Dahmen: ,,We gaan heel veel plannen met Slee bedenken.''

Slee en Dahmen verwachten dat de complete backlist, de oude titels, van Slee van Van Goor zal worden overgenomen. Dat betekent voor Van Goor een grote aderlating. Mai Spijkers, interim-directeur van uitgeverij Prometheus-Van Goor, is teleurgesteld door het vertrek van Slee, maar hoopt dat het een tijdelijk uitstapje zal zijn. ,,FMG begint een uitgeverij met een grote, dus dure personele bezetting. Ik ben benieuwd of ze hun plannen kunnen realiseren.''

De backlist blijft gewoon bij Van Goor, volgens Spijkers. ,,De overgang van Slee's oude boeken is niet aan de orde.'' Slee denkt daar anders over: ,,Ik wil mijn boeken bij elkaar houden en verwacht dat dat in goede harmonie overeen kan worden gekomen.'' De nieuwe uitgeverij van FMG, waar inmiddels zes medewerkers voor zijn aangetrokken, zal worden gevestigd in het centrum van Amsterdam.