Britten klagen acht verdachten terrorisme aan

De Britse justitie heeft gisteren acht mannen, die op 3 augustus zijn gearresteerd tijdens een grote antiterreuroperatie, in staat van beschuldiging gesteld wegens samenzwering tot moord. Een negende verdachte is aangeklaagd wegens verboden wapenbezit.

De acht worden in de loop van vandaag voorgeleid in een zwaar bewaakte gevangenis, Belmarsh Prison.

De gisteren door de Britse justitie bekendgemaakte aanklachten zijn de eerste officiële bevestiging dat de verdachten iets te maken hebben met beweringen dat terreurorganisaties het hebben voorzien op gebouwen van belangrijke financiële instellingen in de VS. Een van de acht is beschuldigd van het bezit van ,,verkenningsplannen'' van gebouwen van zulke instellingen, zoals de beurs van New York, het hoofdkwartier van Citigroup in New York en het Internationaal Monetair Fonds in Washington.

Deze gebouwen staan onder zware bewaking sinds op 1 augustus de Amerikaanse autoriteiten meldden concrete en gedetailleerde aanwijzingen te hebben gevonden dat ze doelwit zijn van terroristische aanslagen. De plannen, aldus de Britse justitie gisteren, zijn ,,van het soort dat waarschijnlijk nuttig is voor een persoon die een terroristische actie pleegt of voorbereidt''.

De acht verdachten zijn beschuldigd van het voorbereiden van moorden en van ,,het veroorzaken van openbaar ongerief door het gebruik van radioactief materiaal, giftige gassen, chemicaliën en/of explosieven''. De man die de ,,verkenningsplannen'' van de gebouwen in de VS in zijn bezit had, Dhiren Barot (32), had ook twee notitieboekjes met ,,informatie over explosieven, giftige stoffen, chemicaliën en aanverwante zaken''. Een andere beklaagde bezat een uittreksel van een terroristisch handboek, zo werd meegedeeld. Volgens de Amerikanen is Barot na zijn arrestatie geïdentificeerd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de terreurorganisatie Al-Qaeda in het Verenigd Koninkrijk en is hij ook bekend als Abu Musa al-Hindi of Abu Eissa al-Hindi.

Tijdens de operatie die op 3 augustus leidde tot de aanhouding van de acht zijn nog vier andere verdachten opgepakt. Deze vier zijn inmiddels vrijgelaten of in staat van beschuldiging gesteld wegens overtredingen of misdrijven die niets met terrorisme te maken hebben. Van de acht verdachten komen de meesten uit Londen of de directe omgeving. Een van hen komt uit Blackburn. De Britse politie heeft sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS meer dan zeshonderd mensen gearresteerd op verdenking van terrorisme. Van hen zijn er minder dan honderd in staat van beschuldiging gesteld en vijftien veroordeeld.

De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren hun Britse collega's met de aanhoudingen en de aanklachten gefeliciteerd en daarbij aangetekend dat de arrestaties mede dankzij de samenwerking tussen Britse en Amerikaanse geheime diensten waren verricht. De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, zei in Washington: ,,We laten onze Britse collega's de leiding nemen. We werken nauw samen met de Britten, zoals we altijd doen.''