Benjamin Bratt

De Amerikaanse acteur Benjamin Bratt is het bekendst als ex-liefje van filmster Julia Roberts. Nu speelt hij de `love interest' van Halle Berry in `Catwoman'.

Benjamin Bratt is de zoon van een Peruaans-Indiaanse moeder en een Engels-Duitse vader. De nationaliteiten van ouders zijn meestal niet zo belangrijk voor een ster, maar Bratt meent dat ze zijn carrière voor een groot deel bepaald hebben. Bratt was dan ook verbaasd dat in Catwoman twee van de drie hoofdrollen door etnische minderheden vervuld mochten worden. ,,Dat niemand er iets over zegt was een opluchting voor iemand als ik, die vaak tegen de muur van discriminatie is opgelopen.'' Nog steeds is het volgens de acteur soms moeilijk in andere rollen dan die van Latino gecast te worden. Doet hij auditie voor een personage dat John Smith heet en hij krijgt de rol, dan wordt de naam steevast veranderd in Ramiro. Auditie voor Troy hoefde hij niet te doen omdat hij voor dit Griekse epos te `bruin' was (een verhaal dat door Warner Brothers ontkend wordt - er waren financiële redenen om voornamelijk Britse acteurs te casten).

Benjamin Bratt (San Francisco, 16 december 1963) is er van huis uit aan gewend geen blad voor de mond te nemen. Hij groeide alleen met zijn moeder en vier broertjes en zusjes op in San Francisco. Zijn moeder zette zich in voor de rechten van de native Americans. Ze nam haar kinderen mee naar de beroemde bezetting van de gevangenis Alcatraz dor indianen in 1969.

Als acteur werd Bratt bekend van de televisieserie Law & Order, waarin hij vijf seizoenen lang de keurige detective Reynaldo Curtis speelde, een bekendheid die evenwel al snel overvleugeld werd door zijn relatie met Julia Roberts, die in de Amerikaanse roddelpers breed werd uitgemeten.

In films is Bratt ook het bekendst als liefje van bekendere actrices. Hij was bijvoorbeeld de stijve vriend van Madonna in The Next Best Thing (John Schlesinger, 2000), een flirtende collega van Sandra Bullock in Miss Congeniality (Donal Petrie, 2000) en nu is hij de Lois Lane van catwoman Halle Berry.

Als acteur met latino looks krijgt hij vaak concurrentie van Benicio del Toro, die Che Guevara speelt in de komende biopic van Steven Soderbergh. Bratt zal in een van de bijrollen te zien zijn, zoals ook al het geval was in Soderberghs Traffic (2000).

Bratt wist wel de hoofdrol in de wacht te slepen in Pinero van Leon Ichaso, een film over het leven van de wilde Puertoricaanse dichter, schrijver en acteur Miguel Pinero (2001), die zijn eerste toneelstuk in de gevangenis schreef en in 1988 op 41-jarige leeftijd overleed aan een kapotte lever. Pinero gaf Bratt de kans om af te rekenen met zijn nette imago. Voor Bratt is Miguel Pinero's leven een Amerikaans verhaal. ,,Een immigrant die naar dit land komt wordt onmiddellijk gemarginaliseerd wegens de kleur van zijn huid maar ondanks alle obstakels die hij op zijn weg ontmoet, wordt hij toch een succes.'' Het lijkt alsof hij over zichzelf praat. Over Julia Roberts zwijgt Bratt altijd in de pers.

    • Bianca Stigter