Bal met 6 sterren

Clarissa Dickson Wright, een van de Two Fat Ladies van het gelijknamige Engelse kookprogramma, heeft een kookboek met wildrecepten gemaakt. Voor een van haar recepten zijn de testikels van een hert nodig. Naam van dit ballen-gerecht: B******s to Blair. Clarissa meldde nog even dat ze verschillende uitnodigingen om op nummer 10 te komen koken heeft afgewimpeld.

Vandaag een recept voor gehaktballen. Géén gewone Hollandse hoeksteen-ballen, maar een wat exotische pittige variant, die in Oekraïne wordt gegeten.

Bereiding: doe de verschillende soorten gehakt in een kom. Meng door het gehakt het ei, de broodkruimels, paprikapoeder en zout naar smaak. Maak met vochtig gemaakte handen vier gehaktballen van dit mengsel. Boor met de wijsvinger een gang tot het midden van elke bal gehakt. Schep in elke bal een theelepel geraspte mierikwortel. Gebruik eventueel mierikwortel waaraan room is toegevoegd. Potjes met deze mierikwortelsaus zijn in vrijwel elke supermarkt te vinden. Sluit de opening en druk het gehakt weer goed samen. Zorg dat er geen enkele opening of scheur in de bal gehakt te bekennen is. Smelt de boter in een koekenpan en bak de ballen snel rondom aan. Temper de hittebron en bak de gehaktballen in ongeveer 20 minuten helemaal gaar. Draai de ballen tijdens het bakken regelmatig om. Verdeel de gehaktballen over de borden en voorzie elke bal van een schep zure room. Bestrooi de room met een beetje paprikapoeder. Eet bij dit gerecht bijvoorbeeld een salade van dun gesneden witte kool of spitskool. Bestrooi de koolsliertje met een klein beetje zout en laat ze een half uur staan. De sliertjes kool zijn dan zacht geworden. Maak de koolsalade aan met een vinaigrette van olijfolie, azijn of citroensap en mosterd.

Morgen: schuimige soep.

    • Anne Scheepmaker