Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Zomertenen

Een Rotterdamse tenenlikker zorgde voor veel beroering. Wat ontbrak was een manhaftige likker die met verve zijn voorkeuren uitdroeg.

Midden in de zomer was er een week of twee geleden opeens een hittegolf en een opmerkelijk mannetje dat daarvan profiteerde. Een man van 35 jaar met een donker uiterlijk likte nietsvermoedende vrouwentenen in het Vroesenpark in Rotterdam. Hij zou dat al drie jaar doen, maar nooit is hem iets ten laste gelegd. Immers, het Wetboek van strafrecht voorziet niet in de kwalijkheid van een dergelijke handeling. Ook nu werd hij opgepakt en meteen weer vrijgelaten.

De morele verontwaardiging was groot. Hoe kon het dat iemand anderen ongestraft kan lastigvallen met zijn tong? Enkele juristen meldden zich met de mededeling dat het openbaar ministerie wel degelijk tot vervolging kan overgaan. Het OM hoeft alleen maar te bewijzen dat de man van tenenlikken seksueel opgewonden raakt. Daar is niets meer over vernomen.

De Rotterdamse stand-up comedian Sudesh Ramadhin meldde zich op zijn website als dader, maar gaf direct al vette knipogen in zijn bekentenis. De grote teen die hij op de begeleidende foto likt is gewoon van hem en hij bevindt zich niet eens in een park. Bovendien hoeft niemand zich er volgens hem over te verwonderen dat hij er nog zo jong uitziet. Die leeftijd van 35 jaar is verzonnen door de media... die zeggen immers zo veel. Hij lijkt ongeruster over het feit dat men hem zal uitmaken voor 35-jarige dan voor tenenlikker.

In het Amerikaanse Greensburg in de staat Pennsylvania was deze zomer ook een tenenlikker actief in het plaatselijke park en de bibliotheek. James Kilpatrick (21) is opgepakt en zit nu vast in afwachting van een proces. Hem wordt stalking, obsceen gedrag en lastigvallen ten laste gelegd. Ook vorig jaar was er een veroordeling in de VS. Raymond Dublin (36) kreeg anderhalf jaar wegens het likken van tenen in een supermarkt in juni van 2002. De rechter was erg boos omdat Dublin al eerder een jaar had vastgezeten voor een dergelijke daad. Hij was toen veroordeeld voor `simple assault'. Hij complimenteerde in een supermarkt een vrouw met haar fraaie voeten, ging op zijn knieën en likte haar tenen.

Waar halen ze het vandaan, zou je denken, maar ook zij hebben het niet uitgevonden. John Bryan, het tenenlikkende vriendje van een topless Fergie, the Duchess of York, ging hun voor. Ook was daar ooit Dick Morris, de prominente campagneadviseur van Bill Clinton tijdens het verkiezingsjaar 1996. Hij nam abrupt ontslag toen zijn hobby werd verklapt door een Washingtonse prostituee. Daar kwamen tenminste schandalen van.

De beroering over de Rotterdamse tenenlikker heeft de gemoederen even beziggehouden, maar met het verdwijnen van het warme weer is ook de discussie over dit verschijnsel weer weggeëbd. Natuurlijk moet de politiek niet toegeven aan de eis van Kamerlid Peter van Heemst (PvdA) die speciale wetgeving wil tegen tenenlikkers. Zelfs partijgenoot Marcel van Dam is daar blijkens een column in de Volkskrant tegen. En Ties Prakken, de linkse advocaat die het doorgaans opneemt voor krakers en radicale activisten, vindt in een ingezonden brief dat we ,,ook gewoon om de kwestie kunnen lachen''.

De tenenlikkerkwestie had geen kans en hij is al bijna weer vergeten. Verontwaardiging genoeg, maar wat ontbrak was een vurige vertegenwoordigster van de slachtoffers en een manhaftige likker die met verve zijn voorkeuren uitdroeg in praatprogramma's. Jammer, het wachten is nu weer op de volgende hittegolf.