Zilver en brons in Athene voor Nederlandse ploeg

De Nederlandse olympische ploeg heeft gisteren een zilveren en een bronzen medaille binnengehaald. Met zijn één na beste tijd ooit (1.45,23) behaalde titelverdediger Pieter van den Hoogenband zilver op het onderdeel 200 meter vrije slag. Zijn Australische rivaal Ian Thorpe was een halve seconde sneller.

,,Zilver is niet misselijk. Ik sta hier toch weer op het podium en slaag er steeds weer in me te handhaven aan de top'', verklaarde Van den Hoogenband na de race. ,,Pieter is uiteraard teleurgesteld, maar hij trapt vanavond geen deur in'', zei trainer Jacco Verhaeren.

Dankzij de gisteren behaalde medaille behoort de Brabantse zwemmer tot de meest gelauwerde olympisch atleten van Nederland. Net als Inge de Bruijn heeft hij in totaal zes medailles gewonnen. Springruiter C. Pahud de Mortanges behaalde in de jaren twintig en dertig vijf keer een plaats op het podium.

Bij het judo won Deborah Gravenstijn brons in de klasse onder de 57 kilo. In de halve finale verloor de Rotterdamse van de Duitse Yvonne Bönisch die later goud won. ,,Ik had hier kunnen winnen'', verklaarde de 29-jarige Gravenstijn later op de dag. Zij werd de laatste jaren achtervolgd door blessures. ,,Er zijn momenten geweest waarop ik dacht: kappen er mee'', zei persoonlijk coach Jan de Rooij.

De Nederlandse honkballers hebben inmiddels twee nederlagen geleden. Vanochtend werd met 7-0 verloren van Canada, terwijl gisteren Japan met 8-3 te sterk was. De formatie van bondscoach Robert Eenhoorn nam een voorsprong van 3-1 tegen titelfavoriet Japan, maar kon die niet vasthouden. ,,Dit is absoluut een tegenvaller'', sprak Eenhoorn gelaten na het verlies tegen Canada. ,,We kunnen ons nu geen misstappen meer permitteren.'' Ondanks de twee verliespartijen zijn de Nederlandse honkballers nog niet kansloos voor de halve finale.

Trinko Keen is in de derde ronde van het olympisch tafeltennistoernooi uitgeschakeld. De 32-jarige speler had vanochtend weinig in te brengen tegen de Chinees Wang Liqin, de nummer één van de wereldranglijst: 1-4. Eerder was Danny Heister al uitgeschakeld. Hij komt met Keen nu nog in het dubbelspel uit.

De Nederlandse hockeysters wonnen gisteren met 3-2 van Zuid-Korea, een van de grote concurrenten op het toernooi. Bij een overwinning op Duitsland, morgen, plaatst Oranje zich al voor de halve finales.

Athene: pagina 10 en 11