Waarnemers bevestigen zege Chávez

Internationale verkiezingswaarnemers hebben de overwinning van president Hugo Chávez bij het referendum van eergisteren in Venezuela bevestigd.

Volgens de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, hoofd van de waarnemersmissie en sinds lange tijd bemiddelaar in het Latijns-Amerikaanse land, heeft Chávez eerlijk gewonnen en is er geen sprake van fraude. De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, Cesar Gaviria, zei eveneens dat zijn waarnemers ,,geen elementen van fraude'' hadden aangetroffen. De oppositie, die de volksraadpleging over de positie van de president had afgedwongen, had die beschuldiging vrijwel onmiddellijk na de uitslag van geuit.

Ruim 58 procent van de Venezolanen stemde voor voortgang van het presidentschap van Chávez. De oppositie, die de president beschuldigt van alleenheerschappij en economisch wanbeleid in het olieproducerende land, kreeg bijna 42 procent van de stemmen.

De Verenigde Staten drongen gisteren wel aan op een onderzoek naar mogelijke fraude. ,,We moedigen de nationale kiesraad aan om een transparante controle van de uitslagen toe te staan. Dat kan de bezorgdheid wegnemen en de burgers verzekeren dat het referendum vrij en eerlijk was'', zo zei woordvoerder Tom Casey van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Washington zei de uitslag ,,voor kennisgeving te hebben aangenomen'' en prees het werk van de kiescommissie en de internationale waarnemers. De VS vinden het echter nog te vroeg om van een overwinning te spreken omdat nog niet alle stemmen zijn geteld. De Venezolaanse kiescommissie kwam gisteren met de uitslag toen 94 procent van de stemmen was geteld.

Andere regeringen hebben Chávez met zijn overwinning gefeliciteerd. President Uribe van buurland Colombia riep de Venezolanen op zich gezamenlijk voor de eenheid van het land in te zetten. De Argentijnse minister Bielsa van Buitenlandse Zaken sprak van een ,,eenduidige zege''. In Bolivia noemde de oppositie de overwinning van Chávez ,,een nederlaag van het Amerikaanse imperialisme'' en een afwijzing van ,,het neoliberalisme van de Wereldbank en het IMF''.

Chávez kondigde gisteren een ,,nieuwe fase van de revolutie'' aan die ten goede zal komen aan de armen.