Van Moorsel rijdt door ondanks val

Wielrenster Leontien van Moorsel verschijnt morgen bij de Spelen in Athene gewoon aan de start voor de individuele tijdrit op de weg. De drievoudige winnares van olympisch goud in Sydney 2000 kwam zondag ten val bij de wegwedstrijd. ,,Ik ga ervoor'', sprak ze gisteren in het olympisch dorp. ,,Een tijdrit doet toch al pijn, dat kleine beetje meer kan er nog wel bij.''

Op het hete asfalt van Athene zag Van Moorsel haar olympische droom heel even in duigen vallen. Na een blik naar achter op de voorste rij van het peloton kwakte ze in de slotfase van de wegwedstrijd tegen de grond. ,,Ik wilde kijken hoe de situatie achter ons was. Ik probeerde meteen op te staan, maar het werd zwart voor mijn ogen.''

Een paar minuten later in de ambulance, waarin Van Moorsel tegen haar zin moest plaatsnemen, sprak ze tegen teamarts Tjeerd de Vries alweer over de tijdrit. Van Moorsel: ,,Ik kon alles nog bewegen. Toen de dokter niets ernstigs constateerde heb ik de knop omgezet. Ik heb nog wel pijn aan mijn knie en hamstring en moest in de nacht om de twee uur worden gewekt wegens mijn hoofdpijn. Maar ik wil het nu zo positief mogelijk bekijken. De tijdrit is toch mijn onderdeel. Ik zal er alles uithalen wat er in zit.''

Voor een val midden in het peloton heeft Van Moorsel haar hele carrière al gevreesd. Volgens haar is dit een van de redenen dat ze zo goed is gaan fietsen, omdat ze uit angst altijd aan kop van het peloton zat. Als dat niet lukte, liet ze zich wel beschermen door een teamgenote. Of ze volgende week op de individuele achtervolging op de baan van start gaat, beslist ze na de tijdrit op de weg.