Twee versies van documentaire Krol

De documentaire De zoon van de Levende Stad, over het leven en werk van schrijver Gerrit Krol, wordt in twee versies uitgebracht. De eerste versie heeft een vrouwelijke commentaarstem, de tweede een mannelijke. Dat heeft maker Lejo Siepe maandag bekendgemaakt. Het televisieprogramma Het Uur van de Wolf van de NPS wil de oorspronkelijke versie met een vrouwelijke commentaarstem niet uitzenden. Volgens Siepe draagt actrice Fenneke Melgers de teksten van Krol op een ,,mooie, poëtische manier'' voor. Omdat vrouwen een belangrijk thema zijn in het werk van Krol, vonden de makers het passend de teksten van Krol door een vrouw te laten voorlezen. Eindredacteur documentaires Cees van Ede van de NPS vindt de vrouwelijke stem verwarrend en te lyrisch. De NPS liet theatermaker Gerardjan Rijnders het commentaar spreken. De documentairemakers zijn akkoord met de tweede versie. De film met de vrouwelijke commentaarstem gaat op 18 september in het gebouw van de Gasunie in Groningen in première. Uitgeverij Querido presenteert op deze dag tevens de nieuwste roman van Krol onder de titel Rondo Veneziano. Bij de NPS is de versie met mannelijke stem in november te zien.