Total zet tijdelijk gasboortoren in Waddenzee

De komende drie à vier maanden staat er in de Waddenzee een boortoren om een put te slaan voor gaswinning. Het Franse olieconcern Total mag op basis van een onherroepelijk juridisch besluit uit 1985 het gasveld Zuidwal exploiteren. Het veld is bijna leeg, maar om het resterende gas te winnen, moet Total een nieuwe put slaan. De Waddenvereniging is niet blij met de activiteiten van TotalFinaElf, maar directeur H. Revier zegt daar niets tegen te kunnen doen. ,,De vergunning is onherroepelijk. Dus als het ministerie van Economische Zaken het boren verbiedt, kunnen ze een claim van het oliebedrijf tegemoet zien'', zegt hij vandaag. De boortoren van negentig meter hoogte staat tussen Harlingen en Vlieland en Terschelling. Nadat de put is geslagen, wordt het gas via een pijplijn naar Harlingen getransporteerd. Na de booractiviteiten wordt de de boortoren afgebroken.