The Hives

Wat zou er overblijven van de Zweedse garagerockgroep The Hives, als we hun strakke pakken en de knappe kop van zanger Howlin' Pelle Almqvist wegdenken? Bitter weinig, want op hun derde album Tyrannosaurus Hives is het vijftal vooral een geinige comedy-act, met liedjes die hopeloos flauw en ouderwets aandoen. De grap van de titel is dat The Hives zogenaamd zijn gaan graven naar hun muzikale wortels, waarop ze tot de conclusie kwamen dat de enorme botten van hun voorouders niet in hun strakke jasjes zouden passen. In navolging van The White Stripes proberen ze wat ruiger te klinken dan voorheen, maar de neanderthal-rock van See thru head en de single Walk idiot walk voegt weinig toe aan een genre dat al in de jaren vijftig met Screamin' Jay Hawkins zijn hersenloze hoogtepunt bereikte.

Wat rest is een groep die het live prachtig weet te brengen, en dat treft, want vrijdag staan The Hives op Lowlands.

The Hives: Tyrannosaurus Hives (Polydor)

    • Jan Vollaard