Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over zelfgecreëerde fantasiewereld van de in november 2002 overleden bibliofiel en verzamelaar Boudewijn Büch. Over een paar weken komt een groot deel van diens collectie onder de hamer. Met meningen over Büch van zijn biograaf, zijn broer Patrick, jeugdvrienden en ex-geliefde. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een aflevering in de serie over regelgeving in Nederland, een verslag van een medewerker van Artsen Zonder Grenzen uit het Soedanese crisisgebied Darfur en aandacht voor een van de 11-september-terroristen die in Nederland vliegles wilde volgen. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Herhaling van een eerder uitgezonden programma over het Nederlandse gedoogbeleid met betrekking tot softdrugs. Nog maar veertig jaar geleden kreeg een verdachte twaalf maanden gevangenisstraf voor het bezit van twaalf marihuanasigaretten. Ned.3, 20.58-21.30u.

VPRO's Import: Athens through the hoops. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.25-0.23u.

OLYMPISCHE SPELEN

Athene. Samenvatting, hoogtepunten en rechtstreekse verslagen van volleybal (Verenigde Staten tegen Nederland), zwemmen (200 meter vrije slag en 200 meter vlinderslag heren, 200 meter wisselslag en 4 x 200 meter vrije slag dames). Verder hockey (heren Nieuw-Zeeland tegen Nederland, 19.00-20.30u.) en daarna turnen (dames). Ned.2, 18.00-22.45u.

Studio sportzomer. Gespekken met tennisster Kristie Boogert en de programmamakers Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong. Ned.2, 22.45-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Spraakmakende zaken. Oud-politicus Paul Rosenmöller ontvangt klokkenluider Ad Bos die onthullingen over geheime afspraken in de bouwsector en fraude aan het licht bracht. Een panel gaat in op de vraag of de functie van een klokkenluider positief of negatief is. Ned.1, 21.40-22.20u.

FILM

The Squeeze (Roger Young, 1987, VS). Aanwezigheid van Rae Dawn Chong is enig lichtpuntje in onbetekenende misdaadkomedie. Kleine oplichter Michael Keaton raakt met deurwaarder (Chong) betrokken bij frauderende loterij. Met Meat Loaf als meedogenloze schurk. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Batman Returns (Tim Burton, 1992, VS). In zijn tweede Batman-film laat regisseur Burton de vleermuis-stripheld in zijn waarde, hanteert hij de stijl en het idioom van de stripverhalen en blijft hij tegelijk trouw aan zijn eigen obsessies: Batman (Michael Keaton), de Penguin (Danny DeVito) en Catwoman (Michelle Pfeifer) delen dezelfde, intense eenzaamheid. Veronica, 20.30-22.50u., met reclame.

Rent-a-Cop (Jerry London, 1988, Engeland/VS). Komische thriller met onnozele intrige en romantische inslag drijft voornamelijk op halfsleetse charme van Burt Reynolds en Liza Minnelli. Hoertje helpt geschorste inspecteur bij jacht op moordenaar. RTL5, 22.30-0.25u., met reclame.

Everybody Wins (Karel Reisz, 1990, Engeland/VS). Door Arthur Miller geschreven, pompeuze film noir. Privé-detective Nick Nolte aanvaardt opdracht van wispelturige femme fatale Debra Winger en stuit in Connecticut op web van corruptie. RTL4, 23.45-1.30u.

L'emploi du temps (Laurent Cantet, 2001, Frankrijk). Tweede film van de regisseur van Ressources humaines is onopgesmukte anatomie van een nepbestaan. Drie maanden geleden ontslagen Vincent (Aurélien Recoing) houdt voor zijn vrouw de illusie in stand dat hij nog werkt. BBC2, 0.20-1.30u.

Haunted Honeymoon (Gene Wilder, 1986, VS). Melige griezelkomedie probeert eer te bewijzen aan Hollywoodmysteries uit de jaren dertig. Aan vooravond van huwelijk worden Gene Wilder en Gilda Radner in huis van travestie-tante Dom DeLuise belaagd door familieleden. BBC1, 1.00-2.25u.

RADIO

Verkenningen. Gesprek met de europarlementariër van Turks/Friese afkomst Emine Bozkurt over haar ervaringen met het Europese Parlement en toetreding van Turkije tot de EU. Verder een reportage over poëzie in de hammam: voedsel voor lichaam én geest. 747AM, 20.00-21.00u.

De avonden. Vanavond aandacht voor het Groene Hart en bijdragen en discussie met o.a. Wim Derksen (directeur van het Ruimtelijk Planbureau), columnist Adriaan Jaeggi, Frans Buissink (hoofdredacteur van het tijdschrift Vogels), architect Jan Konings en luisteraars. 747AM, 21.00-23.00u.