Supertalent Nicole Vaidisova lost belofte nu al in

De Tsjechische Nicole Vaidisova baarde afgelopen weekeinde opzien door als 15-jarige speelster het tennistoernooi van Vancouver op haar naam te schrijven.

Nick Bollettieri hoeft niet lang na te denken als hem naar de kwaliteiten van Nicole Vaidisova wordt gevraagd. ,,If Nicole continues like this she will be a hell of a player'', zegt de tennisgoeroe vanuit het Amerikaanse Bradenton de dag nadat zijn pupil opzien baarde door het proftoernooi van Vancouver te winnen. Vaidisova was met vijftien jaar, drie maanden en 23 dagen de op vijf na jongste winnares in de historie van de WTA Tour. Daarmee schaarde ze zich een rijtje met speelsters als Tracy Austin, Andrea Jaeger en Jennifer Capriati.

De in het Duitse Neurenberg geboren Vaidisova gold al op zeer jonge leeftijd als een supertalent dat alles in heeft om de top te halen. Twee jaar geleden legde het Amerikaanse managementbureau IMG de nu 1.81 meter lange tennisster vast en betaalde de opleiding aan de school van Bollettieri in Florida. Onlangs tekende ze een miljoenencontract bij het kledingmerk Reebok dat in Vaidisova de ster van de toekomst ziet. Met haar overwinning zondag tegen de Amerikaanse Laura Granville stond ze voor het eerst in de internationale schijnwerpers. Met haar eerste toernooizege verdiende ze zestienduizend dollar en steeg ze naar de 125ste plaats op de wereldranglijst.

Haar Nederlandse spelersmakelaar Olivier van Lindonk wil ervoor waken dat het té snel gaat met Vaidisova. ,,Het maakt een groot verschil of je als 15-jarige een finale wint of verliest'', meent Van Lindonk. ,,Er komt nu heel veel op haar af. Zo kreeg ze de afgelopen dagen een wildcard aangeboden voor het proftoernooi van Cincinnati. Maar dat hebben we bewust afgehouden. Nicole is een heel leuk spontaan meisje, maar we moeten niet vergeten dat ze pas vijftien is. Nog niet zo lang geleden liep ze nog met een beugel in haar mond rond. We proberen haar langzaam te laten wennen aan alle aandacht. Maar het balletje is gaan rollen en zal nu steeds groter en groter de heuvel af gaan rollen.''

Bollettieri is vol lof of over het kindsterretje dat op haar zesde jaar met tennissen begon. Volgens de coach, die in het verleden werkte met een onafzienbare lijst toppers onder wie Monica Seles, de zusjes Williams, Daniela Hantuchova en Maria Sjarapova, speelt Vaidisova het tennis van de toekomst. ,,Ze wacht nooit af, maar valt altijd aan. Van achteruit controleert ze de baan. Daarnaast heeft ze een zeer goede service'', stelt Bollettieri. ,,Ik denk dat Nicole uit kan gaan groeien tot een zeer dominante tennisster. Ze is zelfs nog wat sterker dan Sjarapova op die leeftijd was.''

Vaidisova wil eigenlijk niets weten van vergelijkingen met de 17-jarige Russische Wimbledonkampioene, die ze overigens een maand geleden nog versloeg in de Amerikaanse World Team Tennis competitie. ,,Sjarapova vindt het ook niet leuk dat ze steeds de nieuwe Anna Koernikova genoemd'', zei Vaidisova afgelopen week in Vancouver waar ze pas haar derde proftoernooi speelde. ,,Sjarapova is een zeer goede speelster, maar ik wil geen kopie van iemand anders zijn. Ik wil mijn eigen weg uitstippelen.''

De weg naar de top liep voor Vaidisova van Duitsland via het Tsjechië naar Florida. Samen met haar ouders en haar twee jongere broertjes Oliver en Toby woont ze afwisselend in Bradenton en de Tsjechische hoofdstad Praag. Haar vader Alex vergezelt zijn dochter op de reizen naar tennisbanen in verschillende uithoeken van de wereld. Volgens Bollettieri spelen de ouders van Vaidisova een zeer belangrijke rol bij haar ontwikkeling. ,,Het hele team dat om haar heen is gebouwd functioneert uitstekend. Haar vader staat open voor onze adviezen. Maar hij weet ook heel goed dat hij zich niet van iedereen iets aan moet trekken. Ze maakt daarnaast optimaal gebruik van alle faciliteiten die hier aanwezig zijn'', stelt Bollettieri die het reusachtige tennispark het afgelopen weekeinde zag ontsnappen aan orkaan Charly.

Op de Bollettieri Tennis Academy krijgt Vaidisova naast haar dagelijkse trainingen ook fysieke en mentale begeleiding. Zo ontkomt ze ook al van jongs af niet aan mediatrainingen. ,,We bouwen heel bewust aan haar imago'', zegt haar makelaar. ,,Zo speelt ze bijvoorbeeld vaker in de Verenigde Staten of Canada dan elders. Als ze haar eerste toernooi ergens in een land achteraf had gewonnen was de aandacht toch minder geweest.''

De komende week hoopt Vaidisova zich op de US Open zich voor het eerst te kwalificeren voor een grandslamtoernooi. De tijd dat ze als anonieme tiener een plek in het profcircuit kan verdienen is sinds afgelopen weekeinde voorbij.

    • Koen Greven