Sterk modebeeld in de paardensport

Dinsdagavond, acht uur. Voor de manege in recreatiepark 't Bergse Bos ligt een hoop paardenmest met stro in de regen te dampen. Binnen zit een vrouw in een hoekje van de manegebak. Ze geeft via een microfoontje instructies aan de ruiters: ,,Goed dames, doorzitten, goed zo, drijven, drijven, drijven en dan in galop.'' Joyce Bunt (38) rijdt op Donald. Ze was al om half acht bij Stichting Manege Hillegersberg in Bergschenhoek om Donald te zadelen en een paard te borstelen waarop ze vroeger reed, maar dat al een tijd kreupel is: ,,Hij vindt dat fijn, die aandacht.''

Na het rijden vertelt ze: ,,Ik reed als kind een paar jaar pony en rijd nu sinds drie jaar paard. Ik dacht nog vaak aan paarden en vond dat ik wat aan sport moest doen. De eerste keer ging het helemaal niet, maar ik vond het toch geweldig. Ik betaal voor groepsprivé-lessen, dat is met maximaal zes personen, 45 euro extra boven de normale lesprijs van 16,50 euro.'' Ponyrijden kost 12 euro per uur, vermeldt de tarieflijst.

Joyce heeft zelf nieuwe rijlaarzen, rijbroek, cap, handschoenen, borstel, hoevenkrabber en zweepje gekocht: ,,Dat heeft in totaal zo'n 300 euro gekost. En ik neem af en toe brokjes voor de paarden mee.''

Haar vriendin Linda (44) least paard Sjimmie: ,,Hij is lastig, maar dat vind ik wel Ieuk. Ik mag dertien keer in de maand rijden voor 173 euro. Rijd ik meer, dan kost dat 4,50 euro per uur extra. Mensen die leasen rijden vaker en kopen eerder een eigen zadel en halster.''

Divoza Horseworld bevindt zich op een bedrijventerrein langs de A7, in Leek, waar tevens het Rijtuigmuseum is gevestigd. De speciaalzaak verkoopt 10.000 verschillende producten. In de showroom staat een levensgroot neppaard met fijngemaasd kleed als harnas om het dier gedrapeerd, zelfs het hoofd is volledig bedekt. Winkelmanager Ruben Kompagne: ,,Dat is momenteel vaak nodig wegens zomereczeem, veroorzaakt door een minuscuul vliegje dat zich onder de haren van het paard nestelt, dat zich gaat jeuken en tot bloedens toe verwondt.'' Dit is een van de zaken waarmee je te maken kunt krijgen als je een paard houdt. De middelen ertegen zijn momenteel booming business.

De beginnende ruiter heeft daar geen last van. Die gaat naar een manage, neemt een proefles en als het bevalt een tienrittenkaart. Ook de outfit hoeft geen kapitalen te kosten. Divoza heeft een starterset voor 70 euro.

Kompagne: ,,Wil je er picobello bijrijden in de laatste modekleuren, dan loopt het gauw op tot 800 euro. Tien jaar geleden reed men alleen in wit, beige, donkerblauwe of zwarte rijbroeken; nu in allerlei kleuren, met ruitjes, leren zitvlak, bandplooi, hoge of lage tailleband. Vooral de jeugd volgt de kleuren waarin bekende ruiters rijden. Ankie van Grunsven heeft een succesvolle modelijn opgezet. Het modebeeld komt steeds sterker naar voren.''

Een eigen paard houden kost (zonder investeringen van stal, land, paard, afrastering en aanhanger) aan voeding, medicijnen, dierenarts en hoefsmid 3.000 tot 7.000 euro per jaar. Voor een zadel betaal je 200 tot 2.000 euro. De wedstrijdruiter (springen of dressuur) heeft een uitrusting nodig in de vereiste kleuren (zwart rij-jasje, witte broek, bloesje en zadeldek). Kosten: circa 500 euro. Bovendien moet je lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie in Ermelo (12,50 euro per jaar). Kompagne: ,,De draf- en rensport is in Nederland semi-professioneel en neemt snel af.''

In de showroom is van alles te krijgen: korte jasjes die niet tussen ruiter en zadel kruipen, platte dressuurhoedjes, plastrons, sierspelden, antidoorrij-ondergoed, borstelsetjes in roze plastic etuis, hoofdstellen en Golden Sun zwartsel in plastic emmertjes (om paarden egaal zwart te kleuren). Maar ook zweetschrapers, hoofd oil, dressuurletterbordjes, zadels van zacht waterbuffelleer en boeken over paardensport (Tagesbuch eines Pferdes en Rijden met gevoel). Daarnaast is er een koopjeshoek en zijn er tweedehands zadels te koop. Aan de zijkant van de showroom is een leermakerij voor reparaties aan zadels, tuigen, het slijpen van scheerapparaten en het stikken van logo's in zadeldekken.

In Nederland beoefenen circa 600.000 mensen de ruitersport. Kompagne: ,,90 procent bestaat uit vrouwen en meisjes. Ik denk dat het deels komt doordat het als jongen niet zo stoer staat om in een strakke rijbroek op een paard te rijden.''

Eerste aflevering van een tweewekelijkse serie over de benodigde uitrusting voor een sport of hobby

    • Lex Veldhoen