Nastase kandidaat president

De Roemeense premier, Adrian Nastase, wil president worden. Hij maakte gisteren bekend zich namens zijn Sociaal-Democratische Partij (PSD) kandidaat te stellen bij de verkiezingen van 28 november.

Nastase moet het in november opnemen tegen tenminste twee tegenkandidaten, die zich eerder al meldden: Theodor Stolojan, voormalig premier en kandidaat namens de oppositionele coalitie Rechtvaardigheid en Waarheid en Corneliu Vadim Tudor, namens de ultra-nationalistische Groot-Roemenië Partij (PRM). Bij de recente lokale verkiezingen maakte de oppositie het de regerende PSD zeer lastig. In de peilingen liggen Nastase en Stolojan dicht bij elkaar. De PSD boet echter aan populariteit in en ligt in de peilingen nu achter op Rechtvaardigheid en Waarheid.

Waarnemers gaan er van uit dat de bekendmaking van Nastase berust op een afspraak met de zittende president, Ion Iliescu, die binnen de PSD door velen wordt gezien als de man die de partij weer kan bezielen en die de daling in de peilingen tot staan kan brengen. Iliescu zou volgens deze waarnemers premier willen worden.

Nastase heeft als premier (sinds 2000) succes geboekt bij het bedwingen van de inflatie en het handhaven van economische groei, maar heeft veel kritiek geoogst wegens het trage tempo van markthervormingen, de hervorming van de rechtspraak, de bestrijding van de corruptie en de bescherming van de persvrijheid. Bovendien heeft de gewone Roemeen weinig gemerkt van de economische successen: de levensstandaard is de afgelopen jaren niet merkbaar verbeterd.