Muziekpiraten niet bang voor actie

Mensen die muziek uitwisselen via internet maken zich geen zorgen over de actie van de Nederlandse muziekindustrie tegen muziekpiraterij. Ongeveer 85 procent van de internetgebruikers denkt zonder problemen digitaal muziek te kunnen blijven aanbieden.

Dit blijkt een enquête die het internetmagazine WebWereld sinds een kleine week houdt onder bezoekers van zijn site. Van de 1.290 mensen die tot nu toe de vragenlijst hebben ingevuld, zegt 35 procent: ,,Mij pakken ze toch niet''. Nog eens 50 procent verwacht dat de bestrijders van muziekpiraterij een eventuele rechtszaak niet zullen winnen.

De stichting Brein, die optreedt voor onder meer artiesten en muziekmaatschappijen, is nu een week bezig met het versturen van waarschuwingen aan mensen die muziek en films aanbieden. Daarmee maken zij volgens Brein ,,inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht van auteurs, uitvoerende artiesten en producenten''.

Het uitwisselen van muziek en films via zogeheten peer-to-peer-programma's zoals KaZaa en BitTorrent heeft een hoge vlucht genomen. Naar schatting worden jaarlijks 150 miljoen songs uitgewisseld, zonder dat ervoor wordt betaald. ,,Bestanden binnenhalen mag volgens de Nederlandse auteurswet wel, bestanden aanbieden niet'', zegt B. Vissers van Brein. ,,Mensen die bestanden aanbieden sturen wij een berichtje, via de peer-to-peer-programma's zelf.''

Dat de actie de internetgebruikers geen angst inboezemt, verbaast Vissers niet: ,,We zijn nog maar net bezig.'' Brein vindt het bemoedigend dat 27 procent van de ondervraagden aangeeft alleen maar bestanden te downloaden, terwijl 19 procent helemaal niet uitwisselt. ,,Dat is al bijna de helft die niets illegaals doet'', zegt Vissers. Mocht de informatiecampagne onvoldoende vrucht afwerpen, dan volgen eind dit jaar strafzaken tegen muziekpiraten, zoals al is gebeurd in onder meer Italië en Duitsland.

Enquête: via www.nrc.nl