`Miloševic moet zijn eigen verdediging blijven voeren'

Slobodan Miloševic moet tijdens zijn proces voor het Joegoslavië-tribunaal zijn eigen verdediging blijven voeren. Het is geen goed idee dat het VN-hof hem, met het oog op zijn gezondheid, een advocaat zou toewijzen.

Dat schrijven twee van de amici curiae, die in opdracht van het tribunaal toezien op een eerlijk verloop van het proces, in een advies aan de rechters. Volgens de amici, Steven Kay en Gillian Higgins, heeft het tribunaal niet de bevoegdheid om een advocaat toe te wijzen als een verdachte dat niet wil. Daarnaast schrijven zij in hun advies dat de toewijzing van een advocaat het proces verder zou vertragen omdat die zich eerst geruime tijd in de zaak zou moeten inwerken.

Mochten de rechters toch besluiten een advocaat toe te wijzen dan zijn de amici curiae niet van plan die rol op zich te nemen, zo melden zij in het advies.

De amici curiae stellen in hun advies dat vóór de hervatting van het proces, op 31 augustus, een medisch deskundige moet vaststellen of de gezondheid van de oud-president van Joegoslavië het toelaat dat hij wordt berecht. Mocht de medisch deskundige (en de rechters) tot de conclusie komen dat Miloševic gezond genoeg is om terecht te staan, maar dat hij niet gezond genoeg is om zijn eigen verdediging te voeren, dan moeten er extra maatregelen worden genomen om te waarborgen dat het proces eerlijk en vlot verloopt. Daarbij denken de amici aan extra ondersteuning en rustdagen.

Miloševic, die onder meer terechtstaat voor genocide, voert zijn eigen verdediging omdat hij het VN-tribunaal niet erkent. Hoofdaanklager Carla del Ponte schreef eind volgende maand aan het tribunaal dat Miloševic, gezien zijn slechte gezondheid, niet langer in staat is zijn eigen verdediging te voeren. De voormalige president vertoont vermoeidheidsverschijnselen en lijdt aan hoge bloeddruk.

Het proces tegen Miloševic begon in februari 2002. Hij had in juni van dit jaar moeten beginnen met zijn verdediging, maar dat is al diverse keren uitgesteld wegens zijn slechte gezondheid.

Op 19 juli lieten de rechters weten dat de oud-president zijn verdediging voor oktober 2005 moet hebben afgerond.