Kooistra moet afstand doen van theatercafé Cox

Horecaondernemer Sjoerd Kooistra moet afstand doen van Café Cox, een theatercafé in de Stadsschouwburg Amsterdam. Kooistra had het pand per 1 augustus leeg moeten opleveren, maar heeft dat tot op heden niet gedaan. De directeur van de stadsschouwburg M. Daamen heeft daarop een deurwaarder ingehuurd en verwacht dat de politie binnen enkele dagen het café ontruimt.

Dat heeft Daamen vandaag bekend gemaakt. De schouwburg is eigendom van de gemeente Amsterdam. Volgens de directeur heeft Kooistra laten weten het café niet vrijwillig te ontruimen.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde op 20 juli dat Plassania, het bedrijf van Kooistra, de ruimte van Café Cox per 1 augustus leeg moest opleveren. De schouwburg vroeg de rechtbank onlangs om ontbinding van de huurovereenkomst met Kooistra, omdat de ondernemer zonder toestemming van de schouwburg voortdurend andere exploitanten het café liet draaien en rekeningen onbetaald bleven. De afgelopen jaren zijn er minstens acht wisselingen van exploitanten geweest. Kooistra huurt het café sinds 1997 van de schouwburg.

De rechter stelde de gemeente Amsterdam, eigenaar van de Stadsschouwburg, in het gelijk en oordeelt dat Plassania ,,zich nauwelijks inspant om zorg te dragen voor een stabiele exploitatie; doch in tegendeel de Stadsschouwburg opzadelt met steeds nieuwe onderhuurders''.

De rechter spreekt in zijn vonnis over een ,,meervoudige wanprestatie''. ,,Gelet op de geschiedenis met exploitanten die Stadsschouwbrugt met Plassania achter de rug heeft kan de kantonrechter zich voorstellen dat Stadsschouwburg er de voorkeur aan geeft rechtstreekse zaken te doen met nieuwe exploitanten en niet door het intermediair van Plassania.''

Kooistra was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.