Iraakse politici maken ruzie over kiezen parlement

In het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend ten minste zeven mensen gedood toen een mortiergranaat insloeg in een drukke winkelstraat. Tientallen omstanders raakten gewond door rondvliegende scherven.

Elders in Bagdad zouden de ruim duizend afgevaardigden op de driedaagse `nationale conferentie' van etnische, politieke en religieuze leiders vanmiddag beginnen aan hun afsluitende bijeenkomst. Maar vanochtend kwamen grote meningsverschillen naar buiten over het kiezen van een honderd leden tellend interimparlement – de belangrijkste opdracht van de nationale conferentie. Honderden afgevaardigden hebben gedreigd voortijdig op te stappen omdat ze vinden dat ze worden gemanipuleerd en geen echte zeggenschap hebben. ,,De grote politieke partijen hebben de conferentie gedomineerd en hebben hun lijsten voor de nationale raad (het parlement) al klaar liggen'', zei een van hen.

Gisterochtend al besloten de afgevaardigden op de conferentie een omvangrijke delegatie naar de heilige stad Najaf te sturen om de opstandige shi'itische leider Muqtada Al-Sadr te bewegen zijn `Mehdi-leger' te ontwapenen en om te vormen tot een politieke partij. Maar ook met die bemiddelingspoging ziet het er slecht uit: vanmiddag was de groep nog steeds niet naar Najaf afgereisd uit vrees onderweg naar de zuidelijke stad in een hinderlaag te lopen. Volgens waarnemers wachten de afgevaardigden op de conferentie in Bagdad met de stemming over een nieuw parlement tot de resultaten van de gesprekken met Al-Sadr bekend zijn. Een akkoord over ontwapening en terugtrekking uit de heilige plaatsen in Najaf zou een belangrijke steun in de rug zijn voor de politieke beleidsmakers in Irak.

In Najaf zelf werd vanochtend opnieuw gevochten tussen milities van Al-Sadr en Iraakse en Amerikaanse troepen. De politiecommandant van Najaf dreigde met een aanval op het heiligdom van imam Ali indien de strijders van Al-Sadr hun wapens niet neerleggen en de plek niet verlaten. ,,Zelfs als er sprake is van onderhandelingen, moeten de milities worden ontwapend en de provincie verlaten'', zei hij.

De voorgenomen missie naar Najaf staat onder leiding van de onafhankelijke politicus Fawzi Hamza. Hij zei vanochtend te hebben vernomen dat Al-Sadr de afvaardiging van de nationale conferentie zal verwelkomen. Strijders van Al-Sadr's `Mehdi-leger' staken gisteren een oliebron in het zuiden van het land in brand. De belangrijkse oliepijpleiding werd dichtgedraaid.