IJsvesten

Ik was nog zo gewaarschuwd. Mijd zoveel mogelijk de zon! Houd het hoofd koel, draag een pet! En blijf heel veel water drinken! Dat laatste heb ik gedaan. Maar de rest? Een geanimeerd gesprek met oud-waterpoloër en tekstschrijver Hans Nieuwenburg, zaterdagochtend tijdens het hockeyduel Nederland-Zuid-Afrika bij een temperatuur van ruim veertig graden Celsius, en het noodlot sloeg toe. Tegen het einde van de avond voelde ik me een uitgeknepen vaatdoek. Gevolg: bezorgde en behulpzame collega's, vermanende woorden van het thuisfront (,,Pas nou toch op!'') en een koortsig, bijna hallucinerend (schuld)gevoel. De schoonmaakjuffrouw trof zondagochtend een doorweekt matras aan. Ik ga haar een dezer dagen een fooi geven. Nu de schuldvraag. Journalisten mogen sporters graag attenderen op beginnersfouten. Ditmaal dien ik een blik in de spiegel te werpen. Ik ben oliedom geweest. Geluk bij een ongeluk: ik was niet de enige. Zwemster Haike van Stralen tuimelde zaterdag tijdens de finales bijna van de tribune. Bevangen door de hitte. Mede namens Haike: wij dragen het kostenverslindende Beat the Heat-project van NOC*NSF een warm hart toe, en hetzelfde geldt voor de zonwerende pakken en de ijsvesten. Tevens roepen wij projectleider Gerard Rietjens uit tot de profeet van Athene. Morgenochtend ga ik weer naar het hockey op het ongetwijfeld andermaal verzengend hete Helleniko-complex. In een witte burqa.

    • Mark Hoogstad