Honkbalploeg verliest van Canada en Japan

De Nederlandse honkballers zien de gewenste plaats in de halve finales van het olympisch toernooi achter de horizon verdwijnen. Nederland verloor vandaag in Athene voor de tweede keer binnen vijftien uur met ruim verschil. De ploeg van bondscoach Eenhoorn werd weggeslagen door Canada: 7-0.

Gisteren werd met 8-3 verloren van titelfavoriet Japan. Nederland begon gisteren veelbelovend tegen de Aziaten. Nederland speelde aanvallend zeer sterk en noteerde na twee innings al drie punten. Al na twee slagbeurten besloot de Japanse manager om zijn pitcher Iwakuma van de heuvel te halen. Het niet benutten van kansen brak Nederland uiteindelijk op. Mede dankzij een homerun van Fujimoto in de achtste inning werd de eindstand 8-3.

Nederland won op het sportcomplex Helleniko alleen van Griekenland, met 11-0. ,,Dit is absoluut een tegenvaller'', sprak Eenhoorn gelaten. ,,We kunnen ons nu geen misstappen meer permitteren.''

Nederland moet morgen winnen van Italië om uitzicht te houden op een plaats bij de laatste vier in de groep, die recht geeft op een plaats in de halve finale. ,,Een cruciaal duel'', beaamde Eenhoorn. ,,Het is erop of eronder. Ik denk dat ik de ploeg vanavond maar even bij elkaar roep voor een praatje. Twee nederlagen in zo'n korte tijd grijpt diep in bij een ploeg die vooraf dacht elke wedstrijd hier te kunnen winnen.''

Nederland, met Beljaards als startende werper, zat in de eerste inning al in de problemen. Mede door twee foutjes van catcher Isenia liepen de drie honken snel vol. Buitenvelder Van 't Klooster voorkwam met een goede vangbal en een scherpe aangooi naar de thuisplaat het eerste punt voor Canada.

Beljaards had ook in de tweede inning de Canadese slagploeg niet in bedwang. Met twee honken bezet sloeg Orr een homerun. Die snelle en ruime achterstand achtervolgde Nederland de hele wedstrijd. Met een homerun van Laforest kwam de stand in de derde inning op 4-0. Nederland kon er weinig tot niets tegenover zetten. ,,We kregen vanaf het begin klappen van Canada'', analyseerde Eenhoorn. ,,Daardoor lagen we heel snel uit de wedstrijd.''

Met het tweede en derde honk bezet in de vierde slagbeurt van Canada greep Eenhoorn in. Hij verving de Beljaards op de heuvel voor Smit. Met diens eerste bal liep het slagvaardige Canada uit naar 5-0. Een paar ballen later vloog de bal alweer over de hekken, na een harde klap van Clapp. Smit moest in zijn eerste inning ook nog het zevende punt toestaan.

Kansloos en futloos speelde Nederland, dat slechts drie honkslagen afdwong, de wedstrijd uit. ,,We waren niet explosief genoeg'', concludeerde Eenhoorn. ,,Misschien kwam het door de korte nachtrust.''