Havenbedrijf wil beloning top verhogen

Het Havenbedrijf Rotterdam wil de salarissen van het bestuur van het bedrijf verhogen. De beloning van de top van het dit jaar verzelfstandigde overheidsbedrijf moet ,,marktconform'' worden.

Dat bevestigt de woordvoerder van de Rotterdamse havenwethouder W. van Sluis desgevraagd. Van Sluis is tevens president-commissaris van het havenbedrijf.

Volgens het havenbedrijf zelf is verhoging van de salarissen van de twee directeuren noodzakelijk omdat anders geen goede opvolgers kunnen worden gevonden. ,,De top zal over ongeveer twee jaar worden vervangen. Voor anderhalve ton vindt je geen goede opvolgers'' zegt een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam. Het salaris van W. Scholten, een van de huidige twee bestuurders van het havenbedrijf, was afgelopen jaar 177.042 euro inclusief werkgeverslasten.

Volgens ingewijden zal voor de nieuwe beloningsstructuur gekeken worden naar de beloning van de Schiphol-top. De luchthaven diende als voorbeeld voor de nieuwe structuur van het havenbedrijf. Schiphol-topman G. Cerfontaine verdiende vorig jaar, inclusief bonussen en overige vergoedingen, 609.549 euro.

Minister Zalm (Financiën) heeft ook invloed op de hoogte van de beloning van de top van het bedrijf. Het rijk wordt per 1 januari 2006 voor eenderde eigenaar van het havenbedrijf, in ruil voor de medefinanciering van de Tweede Maasvlakte waarin de staat ruim 1,4 miljard investeert. Vanaf dat moment heeft Zalm directe zeggenschap over de salarissen van de havendirecteuren. Tot 2006 zal ,,afstemming'' plaatsvinden over de beloningen. ,,En het havenbedrijf kent onze opvattingen daarover'', zegt een woordvoerder van de minister die tevens aangeeft dat er nog geen formeel contact is geweest over de beloning. Het rijk is bezig de beloning van topambtenaren en de leiding van zelfstandige bestuursorganen te beperken, nadat dit voorjaar was gebleken dat honderden ambtenaren meer verdienden dan de ministers.

De beslissing over de verhoging heeft vertraging opgelopen. Consultant Hay Group, die de raad van commissarissen adviseert over de beloning, zou dit advies voor de zomer toezenden aan de raad. Hay gaat nu ook adviseren over de samenstelling van het bestuur, zegt de woordvoerder van Van Sluis.