Feestje of oorlog in Athene

De ideale kijker voor Athens through the hoops houdt niet van sport, houdt nog minder van grote sportevenementen en heeft de afgelopen weken geen moment de actualiteiten gevolgd. Onder die voorwaarden kan de documentaire van de Griekse Amalia Zepos vanavond nog behoorlijk spannend worden.

Zij volgde de afgelopen drie jaar de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Athene en roept vragen op die deels al zijn beantwoord. Of alle bouwwerken wel op tijd klaar zullen zijn, bijvoorbeeld. En of de Spelen niet te groot zijn voor het kleine Griekenland. Wie het antwoord wil weten moet maar van Nederland 3 naar Nederland 2 overstappen.

Voor Zepos had Athene nooit de organisatie van de Spelen op zich hoeven nemen. Net als voor een hoop landgenoten die aan het woord mogen komen. Te druk, te veel herrie, te gevaarlijk en te veel door geld gedreven. Nou zijn voor deze stellingen goede argumenten te vinden, maar die komen in deze documentaire niet aan de orde.

Zij laat ook mensen aan het woord die juist veel van de Spelen verwachten: bijvoorbeeld een mevrouw die voor veel geld haar huis heeft opgeknapt en nu hoopt huurders aan te trekken. Maar geen moment krijgt de documentaire enige diepte die het late tijdstip van uitzending (vier dagen na de openingsceremonie) nog rechtvaardigt. Tientallen mensen en onderwerpen passeren de revue en oppervlakkigheid is het resultaat. Een paar minuten beelden van `priesteressen' die oefenen voor het ontsteken van de vlam, van agenten die zich kleden voor een oefening (,,maken we ons klaar voor een oorlog of voor een feestje?''), van een ontevreden bouwvakker uit Albanië, van de ontwerpers die de grote billboards in Athene ontwerpen.

De scepsis van Zepos dreunt door de hele uitzending heen. Bijvoorbeeld wanneer zij de bouw van het stadion volgt: lange tijd zag het er naar uit dat het dak van het olympisch stadion als gevolg van tijdnood en technische problemen buiten het stadion zou blijven liggen, maar de verantwoordelijke man voor het project blijft optimistisch. En terecht, want een paar maanden vóór de Spelen zit het dak erop. Tot verbazing, geeft zij eerlijk toe, van de Griekse documentairemaakster zelf.

Athens through the hoops, VPRO, Ned.3, 23.25-0.23u.

    • Erik van der Walle