Duitsers bezorgd over vertrek leger VS

Hoewel de Amerikaanse president George W. Bush gisteren geen details prijsgaf over de aftocht van Amerikaanse troepen uit Europa, melden Duitse media vanochtend dat het in eerste instantie gaat om de Eerste Pantserdivisie en de Eerste Infanteriedivisie die samen 33.000 soldaten omvatten. De dorpen en steden in Duitsland waar deze troepen gestationeerd zijn maken zich dan ook zorgen over de werkgelegenheid.

De pantserdivisie is gestationeerd in de westelijke deelstaten Hessen en Rijnland-Palts, de infanteriedivisie – Big Red One – in de twee zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Volgens een woordvoerder van de Duitse regering zijn de betrokken deelstaten al geruime tijd met de Amerikanen in gesprek. Lokale bestuurders werken al sinds de eerste geruchten over het vertrek van de Amerikanen, anderhalf jaar geleden, aan noodscenario's. Zo liet de burgemeester van Würzburg, hoofdkwartier van de infanteriedivisie, al onderzoeken welke nieuwe bestemmingen de Amerikaanse woonwijk kan krijgen.

Van de ruim 100.000 Amerikanen die in Europa zijn gestationeerd bevinden er zich 73.000 in Duitsland, geconcentreerd in de voormalige Amerikaanse bezettingszone in het zuiden. Behalve de soldaten wonen in Duitsland ook 100.000 Amerikaanse familieleden.

Een aantal grote Amerikaanse bases, zoals luchtmachtbasis Ramstein in de buurt van Kaiserslautern, blijft bij de gisteren aangekondigde reorganisatie buiten schot. De basis huisvest het grootste militaire vliegveld van de Amerikanen buiten de Verenigde Staten.

Ook vliegveld Spangdahlem zal operationeel blijven. Beide vliegvelden worden gerenoveerd en moeten taken overnemen van de Rhein Main Air Base in Frankfurt die in 2005 wordt gesloten om plaats te maken voor de uitbreiding van de civiele luchthaven. De Amerikanen hebben ook toegezegd te investeren in het grote oefenterrein Grafenwöhr, in het noordoosten van Beieren. In een aantal steden hoopt men dat het vertrek van de klassieke divisies gecompenseerd kan worden door de stationering van licht bewapende, flexibelere eenheden.

De minister van Binnenlandse Zaken van Reinland-Palts relativeerde het probleem. Het vertrek van 70.000 soldaten uit Europa en Azië, verspreid over een periode van tien jaar is volgens Karl Peter Bruch geen catastrofe. De burgemeester van Würzburg daarentegen denkt dat haar stad de klap niet kan opvangen zonder hulp van buitenaf.